„Fierul este plin de impuritati care il slabesc; prin prelucrare el devine oţel si este transformat intr-o lama ascutita de sabie. Fiintele umane se dezvolta dupa acelasi model.”

Arta Pacii – Ueshiba Morihei

Iata ca incep acest articol despre razboi cu un citat din cunoscuta Arta Pacii – Ueshiba Morihei, fondatorul uneia ramuri a artelor martiale – Aikido-ul, asupra caruia voi face comentarii ulterioare.

Intre filosofia lui Ueshiba Morihei si strategiile lui Sun Tzu, diferentele sunt fundamentale, insa amandoua se refera la arta, strategie, curaj si stapanire a imprejurarilor. Astfel, Arta razboiului a lui Sun Tzu a fost folosita in sisteme de management moderne de risk management, in strategii de marketing si vanzari.

Cele doua lucrari Arta Pacii si Arta Razboiului ilustreaza in diverse modalitati ca atat folosirea Artei “martiale” a Pacii cat si folosirea unora dintre armele Artei Razboiului, implica flexibilitate si versatilitate.

Potrivit lui Ueshiba Morihei, iubirea, cultivarea si respectarea Pacii, sunt atitudini care ne castiga dreptul de a lupta cand vine vremea confruntarii.

the-art-of-peace-morihei-ueshibaSun_Tzu_001

Dar Arta Pacii poate fi si trebuie transformata intr-o Arta a Razboiului atunci cand viata o cere. Iar cand poti judeca daca Razboiul este inutil, a fi suficient de abil si flexibil pentru a aplica Stiinta Pacii este un dar nepretuit. Maiestria in lupta cu armele oricareia dintre cele doua cere o buna cunoastere a oamenilor, un antrenament sistematic prealabil, mici infrangeri si mici victorii, curaj si stapanire de sine. “ Esecul este cheia succesului; fiecare greseala ne invata ceva.” Ueshiba Morihei

CONFRUNTARILE

In privinta confruntarilor din viata zilnica Ueshiba Morihei considera ca: “viata insasi este o permanenta incercare. Antrenandu-te trebuie sa te supui unor teste si sa te cizelezi pentru a putea face fata marilor provocari ale vietii. (…) Arta Pacii nu este usoara. Este o lupta dusa pana la nimicirea dorintelor pacatoase si a intregii falsitati interioare.” U. Morihei

POLITICA

Sun Tzu afirma in Arta Razboiului: „În război cea mai bună politică este să cucereşti statul intact; distrugerea lui reprezintă ultima soluţie.” “Cei ce sunt experţi în arta războiului supun armata inamică fără luptă. Ei cuceresc oraşele fără a le asedia şi doboară un stat fără operaţiuni prelungite.” Supremul rafinament în arta războiului este de a dejuca planurile inamicului.

Iar Ueshiba Morihei spune:  „Cand un adversar inainteaza, mergi spre el si saluta-l; daca vrea sa se retraga, lasa-l sa plece.” ” Daca inima ta este suficient de mare incat sa-ti cuprinda adversarii, poti vedea prin ei si le poti evita atacurile (…)Invinge-ti dusmanii pastrandu-te intotdeauna intr-o pozitie sigura si de neatacat. Asa, nimeni nu va suferi pierderi. Calea unui luptator, Arta Politicii, este sa inabusi problemele inainte ca ele sa apara. „

aikido_the_art_of_peace

Probabil ati remarcat faptul ca in micile sau marile lupte si razboaie dintre oameni, cele mai redutabile si mai rar intalnite arme sunt: fluiditatea, rabdarea (nu in sensul pasiv ci ca  o ascutita putere de observatie si cuprindere, dublata de  o inteleapta atitudine de a lasa timp sa curga in slujba unei atente observari) si adevarul .

Confruntarile pe care le vedem langa noi zi de zi arata ca un joc de tenis intre amatori nebuni: mingile sunt aruncate fara discernamant pana cand unul dintre adversari este doborat de un accident sau de oboseala. Aceste razboaie nu implica rafinamentul strategiei lui Sun Tzu sau rafinamentul observatiei si atentiei ale lui Ueshiba Morihei. Sunt razboaie in care invingatorii calca pe cadavre in surlele si trambitele propriei echipe.

Daca ati citit Arta Razboiului probabil va este evident faptul ca Sun Tzu considera razboiul ca fiind o necesitate, cu toate ca insista asupra “cuceririlor intacte”. El considera folosirea viclesugurilor ca mijloc principal si uciderea pentru a da un exemplu si a infiltra frica in inima propriei armate si in armata adversarilor ca fiind o arma si o modalitate justificabila. Ceea ce il diferentiaza fundamental de Ueshiba Morihei.

In mare, Arta Razboiului lui Sun Tzu postuleaza principiile:

 • Cunoasterea adversarului
 • Mentinerea obiectivului
 • Ocuparea unei pozitii bune
 • Simularea slabiciunii pentru a deruta inamicul
 • Atitudine ofensiva
 • Importanta elementului surpriza
 • Evaluarea calitatilor inamicului

“Arta Pacii este principiul non-rezistentei si tocmai din aceasta cauza ea este victorioasa inca de la inceput. Cei care au intentii rele sau ganduri certarete sunt instantaneu infranti. Arta pacii este invincibila deoarece ea nu se lupta cu nimic. Nu exista intreceri in arta pacii.”

Principiile postulate de Ueshiba Morihei sunt:

 • Cunoasterea de sine
 • Atentie si vigilenta
 • Pozitia ferma si rapiditatea in reactii
 • Justete, armonie, echilibru, reconciliere
 • Contopire cu tehnicile si controlul atacurilor

Ueshiba Morihei considera atacul prematur este dovada pierderii controlului. A lasa adversarii sa te atace apoi sa actionezi adaptandu-te este dovada cunoasterii si intelepciunii.

CALITATILE RAZBOINICILOR

Ueshiba Morihei: Arta Pacii se bazeaza pe patru mari virtuti: Curaj, Intelepciune, Iubire, Prietenie simbolizate prin Foc, Cer Pamant si Apa.” Tehnicile presupun patru calitati care reflecta natura lumii noastre. In functie de circumstante ar trebui sa fii: tare ca diamantul, flexibil ca o salcie, usor curgator ca apa sau la fel de imaterial ca spatiul.” Pentru a putea practica in mod corect Arta Pacii, trebuie: sa acalmezi spiritul si sa te intorci la sursa  . “ Loialitatea si devotamentul conduc la curaj. Curajul ne poarta spre sacrificiul de sine. Sacrificiul de sine creeaza incredere in puterea iubirii.”

Dansul luptei in arta martiala a lui Ueshiba transpare in versurile:

 • Stanga si dreapta,// Evita toate //  Loviturile si pararile.
 • Intuieste ce gandesc adversarii// Si imprastie-i!
 • Studiaza curgerea lina si libera a apei unui fluviu printre stanci. Tot ce se afla in jurul tau – chiar si muntii, raurile, plantele si copacii – ar trebui sa-ti fie profesori.

Sun Tzu considera: “Împotriva celor ce sunt experţi în arta de a ataca, un inamic nu ştie unde să se apere; contra experţilor apărării, inamicul nu ştie unde să atace. Impalpabil şi imaterial, expertul nu lasă urme; misterios ca o divinitate, el nu poate fi auzit. Astfel inamicul se află la bunul lui plac.”

“Războiul este ca apa. Se schimbă permanent tot aşa cum şi apa îşi adaptează forma la pământul pe care îl străbate. Va reuşi să învingă cel care-şi poate schimba tactica faţă de inamic sau adversar.

Când nu-ţi cunoşti inamicul, dar te cunoşti pe tine însuţi, şansele tale de victorie sau de înfrângere sunt egale.”

Famous-Inspirational-Wisdom-Quotes-with-Images-Photos-Pictures-He-will-win-who-knows-when-to-fight-and-when-not-to-fight.-Sun-Tzu

In definitia pe care o agreez, singurele razboaie care se duc de fapt sunt cele ale biruirii lipsei de viziune si a spiritului certaret pe care il gazduim in noi insine iar victoria inseamna invingerea spiritului adversarului facandu-l sa realizeze consecintele actiunilor sale.

Cele doua combinate trezesc forta interioara si discernamantul, puterea de patrundere si stapanirea de sine. Confruntarile sunt de fapt testari ale gradului nostru de intelegere, stapanirii de sine, viziunii si abilitatilor dobandite.

VICTORIA

Ueshiba Morihei:  “Adevarata victorie ese victoria asupra ta insuti; apropie-te cat mai mult de acea zi! Adevarata victorie inseamna curaj neclintit; victoria asupra ta insuti simbolizeaza un efort continuu.”

“Cel ale cărui trupe sunt unite în jurul unui obiectiv comun va fi victorios (….) A triumfa în luptă şi a fi universal proclamat „expert”, nu constituie culmea abilităţii, deoarece pentru a ridica un puf de toamnă nu ai nevoie de multă forţă; să deosebeşti soarele de lună nu este o dovadă de clarviziune; să auzi tunetul nu înseamnă că ai auzul fin.’ Sun Tzu

…..

Arta Pacii sau Arta Razboiului sunt bazate pe o practica sistematica si pe imbogatirea abilitatilor si intelegerii iar stapanirea de sine (ex.pastrarea secretului asupra surselor) si gradul de intelegere a lucrurilor sunt aspecte care diferentiaza fundamental un om de altul. Pentru un ochi experimantat care stie cine este cel cu adevarat victorios intr-o confruntare, rezultatul final este o masura ale echilibrului interior si intelepciunii relationale.

In era capitalista lipsita de eroisme evidente, abilitatile exterioare devin  expresii ale unei atitudini si munci interioare, iar managerul, liderul sau politicianul aflati in frunte sunt angajati – pregatiti sau nu-  in  confruntari cu propriile limite, frici, reactii, pulsiuni, neclaritati.

Si pentru a aduce dimensiunea eroica in vietile noastre, inchei cu indemnul maestrului pacii: „Un luptator este intotdeauna angajat intr-o batalie pe viata si pe moarte …. pentru Pace.”

Reclame