In literatura de specialitate exisat numeroase teorii ale leadership-ului.

O sa trec in revista pe foarte scurt cateva dintre acestea:

Clasica teorie a Marelui OM -figura marcanta (Gandhi, Moise) persoana superioara cu calitati exceptionale manifestate consistent, cu rol de a conduce masele.

Liderul cu sange albastru – liderul innascut – acesta are trasaturi de caracter innascute care atrag sustinatori si care il conduc natural spre pozitia de lider.

Liderul format (leadership situational) – este omul care isi formeaza stofa de lider datorita imprejurarilor de viata care il cizeleaza in acest sens. (timp, loc, circumstante)

Liderul cu rol asumat – o persoana care isi asuma rolul de lider la un moment favorabil, ajunge sa fie perceput si tratat ca un lider si astfel investirea pe care i-o acorda echipa sau ceilalti este cea care il face sa se comporte ca un lider.

Liderul umanist – este un individ auto-motivat, auto-didact, format intr-o organizatie puternica. Este in stare sa aplaneze conflicte si sa sudeze relatiile, modifica constrangerile organizationale pentru a da oamenilor libertatea de a-si atinge potentialul si a contribui astfel la binele organizatiei.

Liderul parinte – sursa de teama sau afectiune, figura de la care se asteapta protectia sau pedeapsa, amandoua fiind impartite just de catre figura parintelui drept.

Liderul complet – personalitate cu viziune, caracteristici afective, intelectuale si sociale care il ajuta sa vada astfel si sa valorifice orice situatie care il poate duce spre o pozitie de leadership si care mai apoi utilizeaza constructiv caracteristicile sale si evenimentele pentru a accede la o asemenea pozitie, neuitand de ajutorul sutinatorilor.

 

Pentru a avea acces la instrumente de management folosite de mari lideri recum si strategii de leadership poti urma un curs in cadrul Accesis: http://www.accesis.ro/cursuri/Leading-Change

 

 

Reclame