Daca priviti evolutia oamenilor de afaceri de succes – succesul fiind mai intotdeauna asimilat cu succesul financiar) o sa vedeti ca au ajuns la succesul financiar in imprejurari extrem de variate, prin combinatii de viata si imprejurari care nu s-ar inscrie in nici un tipar.

Altfel, specialisti sau nespecialisti emit variate  teorii ale succesului  si diverse combinatii de actiuni care se spune ca ar duce la succes si dau si nenumarate exemple de lideri de mari companii care fac acele actiuni.

Enumar o lista:

  • obiective masurabile
  • planuri pe termen scurt, mediu si lung
  • trezitul devreme (Steve Jobs, Tim Cook – seful Apple -Marissa Mayer, sefa Yahoo, Tim Armstrong – CEO Aol)
  • imaginarea succesului (legea atractiei) si atitudinea („It’s all in the attitude”) – vezi filmul arhicunoscut „The Secret”
  • focus pe o singura actiune pana la incheierea ei
  • raspunsul la e-mailuri in mod selectiv si doar de 2 ori pe zi
  • cumpatare in privinta cheltuielilor
  • cat de agreabil esti si cat de bine asculti (v. Dale Carnegie)
  • motivatia pe care reusesti sa o inspiri (v. Dale Carnegie)
  • transformarea pe care o poti genera in ceilalti fara a le jigni capacitatile

In dialogurile cu oamenii care au avut succes financiar, putem identifica unele constante din raspunsurile pe care ei insisi le-au dat atunci cand au fost intrebati care este secretul succesului lor.

Primul „secret”  sau prima constanta asa cum o numesc eu, este MUNCA neabatuta pe o idee pana cand aceasta a fost cizelata si rafinata pana in punctul in care a inceput sa produca bani. Ideile lor sub forja muncii si a imbogatirii continue cu alte idei  si-au dovedit in timp valabilitatea practica si financiara. Retineti probabil zicala ca „Geniul este 1% inspiratie si 99% transpiratie.”

Al doilea secret ar fi RELATIILE si calitatea relatiilor pe care au reusit sa le creeze si sa le mentina.

Al treilea ar fi OBICEIURILE care favorizeaza indeplinirea obiectivelor finaciare, si aici intra STAPANIREA DE SINE.

La intrebarea: „Care este secretul scuccesului dvs.?” un alt „secret” des mentionat este NOROCUL. Cred ca ei aleg sa spuna asta pentru ca raspunsul  lor sa nu devina religios si sa nu mentioneze ca o putere peste intelegerea lor le-a directionat viata si le-a adus sincronizari fericite, astfel ca ei spun ca este vorba de noroc.

Comentand acest aspect o sa intru cateva minute pe un teren abstract, nemasurabil si nemanagerial pentru ca am dat de o problema general umana, relationata cu succesul, si care trebuie abordata.

Mie personal nu mi-a placut niciodata sa aud sau sa vad ca cineva a obtinut ceva doar pentru ca a avut noroc. Pentru ca uitandu-ma la viata proprie, nu pot sti cat noroc am. Pot vedea ca in anumite situatii am avut mai mult sau mai putin noroc si ca, per ansamblu, am fost norocoasa. Insa nu pot vedea cat noroc voi avea in viitor si asta e frustrant. Deci vazut astfel,  norocul e o chestiune necuantificabila care nu iti poate da jaloane constante pe care sa le urmaresti si din care sa inveti.

Pe de alta parte, pot identifica ceva:  norocul la mine a aparut dupa ce am muncit o perioada de timp, urmarind un scop anume si numai in conditiile in care am urmarit sa tratez oamenii cu multa atentie, urmarind sa ma ridic prin atitudine deasupra imprejurarilor. Norocul a aparut prin oameni care,  in derularea evenimentelor, m-au sprijinit.

De multe ori, nu a face un anumit set de lucruri este o garantie a succesului. Iar daca esti specialist in relatii, acest fapt nu poate garanta ca reactiile tale nu o pot lua si razna.

Cel mai important, simplu si uimitor  raspuns pe care l-am auzit din gura unui CEO strain a fost:  „Nu exista nici un secret al succesului. „Secretul” este sa faci totul cu echilibru si bun simt.”

 

Reclame