Succesul este strans legat de modul in care punem problema in fata celor cu care vorbim. Aceasta inseamna sa ai o mare claritate in gandire – sa studiezi pentru a-ti clarifica tu insati marile concepte, marile probleme si sa inveti cu atentie din experientele celorlati. Apoi sa structurezi tot ce ai inteles intr-un mesaj general clar si coerent care sa te reprezinte.

Mesajul il transmiti prin cuvant astfel ca este necesar sa fii un bun ganditor si vorbitor.

Cum devii un bun vorbitor?

Cu toate ca a spune o poveste de “cum sa” pare a fi un indemn spre “asa trebuie sa fie pentru a iesi bine” afirm inca de la inceput: un bun povestitor se poate forma in timp, prin experienta, dar in acelasi timp, poate iesi brusc la suprafata in mijlocul unor conjuncturi aleatorii profund motivante.

In cazul meu, de-a lungul vietii s-au petrecut evenimente care mi-au deschis ochii si m-au facut sa imi doresc sa vorbesc si sa povestesc bine.

In cazul dvs, daca asemenea evenimente revelatorii nu au avut loc, si nici nu v-ati format in directia aceasta, ganditi probabil despre dvs. ca nu ati fost si nu sunteti buni oratori.

Va voi contrazice.

Ganditi-va la cat de buni oratori deveniti cand va jigneste cineva – in pledoaria de autoaparare deveniti brusc inspirati si fluenti, plini de energie si convinsi de adevarul celor spuse de dvs.

Brusc povestea dvs. incepe sa conteze.

In principiu, orice  ascultator care se opreste si isi ia din timpul pretios ca sa va asculte exprima un lucru nerostit : fa-ma sa imi pese!

Apoi. Orice poveste sau discurs va face o promisiune de la bun inceput: aceea de a va duce in final intr-un loc unde nu ati mai fost. Ce spuneti trebuie sa schimbe perspectiva ascultatorului pentru ca astfel sa ajunga sa ii pese.

Pe  de alta parte, numai absenta din mintea ascultatorilor a informatiei pe care doriti sa o expuneti, ii va face pe acestia sa va asculte.

De asta bancurile vechi nu mai functioneaza decat la copii  sau la schizofrenici  – adica cei care nu le-au auzit niciodata.

De asta nu ne mai atrage predica de Duminica de dupa slujba. O istorie statica, moare inevitabil, pentru ca viata nu este niciodata statica.

O poveste exploateaza inca o caracteristica a speciei noastre: dorinta de a invata sau de oglindire cum o numesc eu.

O istorie buna poate avea una sau mai multe dintre trasaturile urmatoare:

 • este sincera
 • descrie sentimente profund umane dar greu de marturisit verbal
 • este inocenta
 • nu poate fi usor simulata
 • este o situatie simpla de viata care nu poate fi mimata de altcineva
 • te impinge sa o repovestesti
 • remodeleaza viziunea asupra realitatii
 • adauga sau reliefeaza un element care nu a mai fost auzit sau este greu remarcabil
 • te umple de uimire
 • activeaza energia si impinge la actiune
 • are o doza de anticipare imbinata cu nesiguranta
Reclame