In studiul lui Geert Hofstede, Romania afiseaza in primul rand un indicator mare pe dimensiunea PDI – distanta fata de putere (1). Putem deduce ca o populatie care afisaza un indicator inalt la acest capitol, in mare ,

– vede puterea ca pe un indicator al gradului de autoritate stiintifica

– nu intervine in exercitiul puterii si slujeste regulile

– nu chestioneaza deciziile luate de oamenii situati pe o pozitie de putere si se supune cu usurinta ordinelor

– atrage lideri autoritari

– tolereaza centralizarea deciziilor

– evita asumarea responsabilitatii unor pareri contrare celor emise de un sef

– este legata emotional de putere fie prin devotiune si dependenta sau, in forma negativa, prin ura si contra-dependenta

– manifesta o mare dorinta pentru un stil de conducere participativ si cooperativ insa actioneaza opus datorita complexelor fata de autoritate

Populatia Romaniei a indicat nivelul 49 pe scala de la 0 la 100 la Nivelul de Individualism (2) unde 100 inseamna individualism ridicat si cifre mai mici de 50 indica o societate colectivista. Valorile colectiviste ale unei natiuni sunt
un barometru pentru bogatia unei tari, deoarece individualismul indica nevoia de auto-afirmare si de independenta financiara.

Mentalitatea colectivista considera ca resursele sunt limitate si  trebuie distribuite in asa fel incat sa obtina cat mai multe in favoarea colectivitatii  si deci in defavoarea individului – mediu favorabil pentru promovarea regimurilor de tip comunist.

Cifra 39  in indicatorul Feminitatii vs. masculinitate, (3) pe scala de la 0 la 100, plaseaza Romania in familia tarilor in care rolurile intre cele doua sexe nu
sunt predeterminate si in care barbatii pot prelua cu usurinta responsabilitati domestice.

Valorile feminine ale societatii determina un nivel mai scazut de
competitivitate al organizatiilor,  pretuiesc timpul liber personal si cooperarea in detrimentul obiectivelor de performanta.

In ce priveste Indicele de Evitare a Incertitudinii (4) Romania a inregistrat un scor de 61 – scor care demonstreaza ca romanii manifesta un grad ridicat de anxietate in ce priveste abordarea unor situatii noi cu implicatii directe asupra raspandirii spiritului antreprenorial.

O cultura cu un indice ridicat de evitare a incertitudinii

  • manifesta un grad ridicat de anxietate in fata noului
  • este caracterizata de reactii rapide, de moment, care nu implica reflectie asupra consecintelor pe termen lung
  • se simte mai confortabil in situatii de consens general
  • orice element iesit din tiparul general este infierat ca fiind o amenintare contra securitatii si sigurantei colective sau personale
  • diferentele dintre indivizi nu sunt vazute ca mijloc de largire a viziunii ci ca obstacol
  • se axeaza pe masuri de supravietuire si nu pe cercetare si dezvoltare
  • si mai specific, populatia reactioneaza negativ la branduri care intra in forta dar ale caror nume nu sunt cunoscute sau de exemplu la partide minoritare

Orientarea pe termen lung (5)

Este legată de perioada de timp pentru care oamenii îşi fac planuri şi aşteaptă rezultate şi măsura în care au tendinţa de a sacrifica gratificaţia de astăzi pentru un rezultat viitor. Insa nu se refera doar la acest aspect ci si la gradul de raportare la istoria indepartata pentra a aduce experienta in prezent si a construi pe ea.

G. Hofstede nu o fera un rezultat pentru Romania insa studiul Gallup ofera un indicator de 42, ceea ce indica un nivel scazut spre mediu pentru noi la acest capitol. Studiul gallup ne plaseaza insa peste media tarilor europene dezvoltate – UK -25, Germania – 31, lucru care ridica un semn de intrebare asupra acuratetii acestui studiu, pentru ca stim ca aceste populatii au per ansamblu o organizare ce se axeaza pe planuri de termen lung.

Nici Canada – 23 sau SUA – 29 nu se lauda cu acest capitol, lucru ce indica o dificultate la nivel colectiv si individual de a planifica pe termen lung si a se raporta la experienta din trecut pentru a rezolva problemele prezente.

Indicele cel mai ridicat din studiul lui G.Hofstede il afiseaza Japonia – 80, iar acest lucru nu ar trebui sa ne mire vazand progresele, orientarea si organizarea uimitoare a acestei tari.

In privinta Romaniei, in contextul alinierii cu structurile europene, cel mai mult ingrijoreaza indicele afisat de Distanta fata de autoritate deoarece acesta indica atat o implicare scazuta a populatiei la nivel decizional, acest lucru favorizand indirect Puterea in luarea de masuri rupte de contextul economic si social real.

Acest lucru poate avea si implicatii incomensurabile asupra economiei nationale deoarece poate indica faptul ca intr-un anumit punct al negocierilor intre  firme straine care vin in Romania si statul Roman, pot exista derapaje ce nu vor fi niciodata stingherite de catre populatie, sau nu vor exista miscari suficient de virulente pentru a contracara masuri luate in defavoarea intereselor nationale.

Pentru a aduce o modificare fundamentala solutiile de termen lung constau in educarea tinerilor si redesignul in educatie astfel incat sa fie cultivat spiritul independent, viziunea pe termen lung si marirea sau micsorarea dupa caz a indicilor pt fiecare dintre cele 5 dimensiuni culturale.

Pentru cursuri de dezvoltare profesionala viziteaza www.accesis.ro

Reclame