Nu cred ca oamenii se nasc cu psihologie de antreprenori. Cred ca exista un anumit background care poate favoriza aceasta psihologie insa majoritatea antreprenorilor pe care i-am intalnit si-au cultivat aceasta abilitate, sustinuti oarecum de puterea exemplelor altor antreprenori de succes.

Atitudinea CAN DO si CAN SURELY BE DONE este cea care i-a inspirat vazand-o la altii.

Un antreprenor invata

  • ce ii face pe oameni sa intre in joc
  • sa fie atenti la limbajul verbal si nonverbal si psihologia  partenerilor de afaceri
  • care sunt imensele beneficii ale cultivarii increderii in ei insisi

Toti actualii antreprenori s-au aflat la un moment dat in punctul in care nu au avut suficienta incredere in ei insisi. Pentru ca au pierdut din vedere modelele de reusita. Pentru nu si-au exprimat clar pozitia la un moment dat. Pentru ca li s-a parut  teribil ca va trebui „sa se vanda” pe ei insisi, sa isi vanda imaginea.Pentru ca nu au facut un lucru sau altul la momentul oportun. Pentru ca le-a fost teama de opinia celorlalti. Pentru ca au vazut o oportunitate si au gandit: hard to get, probably everyone wants that!

In fond au trecut prin lupta interioara dintre optiunile: ASTEPTARE sau CREATIE.

Apoi au ajuns la un punct in care s-au satura de ei insisi, au recunoscut ca lasitatea si lenea le sunt adevaratii ghizi si au inceput sa isi asume riscuri. Adica s-au saturat sa faca jocurile temerilor imaginare sau sa astepte un moment miracol si au inceput sa fie creatori. Sa faca mici prezentari, sa ia cuvantul din ce in ce mai mult, sa isi afirme o pozitie ferma in mod public.

Apoi sa vorbeasca cu ceilalti, sa participe la evenimente publice, sa se faca cunoscuti prin mesajul unic pe care stiu ca il au de transmis. Cu alte cuvinte au inceput sa se expuna, nestiind mare lucru despre business. Au stiut anumite lucruri, ce ar trebui sau ce ar putea sa faca insa nu au avut suficiente cunostinte care sa acopere multiplele arii de business necesare pornirii unei afaceri. Dar au pornit.

Dupa demarare au incearcat sa inteleaga mecanismele lucrului cu clientii si cu oamenii, secretele de business, au trecut prin lungul proces al selectarii providerilor celor mai buni.

Si dorinta de a face cu adevarat ceva real si palpabil a continuat si continua sa ii impinga inainte intr-o munca nebuna a auto-perfectionarii si cizelarii relatiilor.

Lectia majora si de o imensa valoare invatata de un antreprenor in tot acest proces: ca sa ajungi de la Bucuresti la Timisoara in cursul noptii nu ai nevoie ca farurile sa lumineze tot drumul. Ai nevoie sa ai luminati doar cativa metri in fata.

Sau: un elefant se mananca cu lingurita.

Sau: etapizarea.

Deci ca viitor antreprenor, nu uita toate acestea. In afaceri trebuie sa abordezi urmatoarea chestiune care se iveste, care este chiar in fata ta. Daca te gandesti la imensitatea muncii care va trebui depusa in procesul de crestere, te descurajezi. Daca te uiti doar la urmatorul mic pas, este chiar destul de usor and always  fun to do.

Cu increderea ca modul tau de a fi, personalitatea ta te vor conduce credincioase pe drum.

Inainte de toate, daca nu te-ai inscris deja pe drumul antreprenoriatului, dar ai o idee de ceva ce ai vrea sa faci, singurul sfat pe care pot sa ti-l dau este: PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU, INCEPE ODATA!

Exista acest mindset CUMPLIT, un monstru imbracat in haine stralucitoare, care distruge vise si omoara inflorirea: PERFECTIONISMUL.

Acesta spune: pana cand nu acumulez suficienta experienta si informatie nu o sa incep.

Exista in lume foarte putini oameni cu adevarat perfectionisti. Restul isi deghizeaza frica, lasitatea sau lenea cu haina PERFECTIONISMULUI. Stiti despre ce vorbesc. Este acel sentiment de gol in stomac pe care il ai cand vorbesti cu un perfectionist autodeclarat. Simti ca dedesubt de vorbele sale este GOL.

Lupta cu un mindset prieten al ADEVARULUI si VIETII: niciodata nu voi fi suficient de pregatit, trebuie sa gasesc un mod de a incepe acum! Care este primul lucru pe care il pot face?

Restul va veni de la sine. Si:

  • Asuma-ti riscuri, fii proactiv initiind mereu conversatia si cat mai multe procese
  • Etapizeaza procesele
  • Intalneste oameni si da voie personalitatii tale sa straluceasca, chiar daca nu ai atins un anumit nivel de cunoastere
  • Nu astepta sa fii sunat ci fii proactiv in initierea conversatiilor telefonice

Daca faci aceste simple lucruri intri pe o panta rapid ascendenta.

 

Pentru cursuri de dezvoltare profesionala viziteaza www.accesis.ro

Reclame