La finalul fiecarui an imi scriu in agenda lucrurile cele mai importante pe care as dori sa le realizez in anul care va urma.

Ma uit la cele din anul care a trecut si care au trenat cu toate ca le reprogramez an de an de peste 3 sau 4 ani si imi stau infipte ca un spin participand la amplificarea sentimentelor mele de neimplinire.

Le vad pe cele implinite si ma gandesc la transformarile si etapele prin care am trecut gradual ca sa le ating. Vad cum fiecare idee a pornit in stadiul de pui si apoi a evoluat gradual. Un orizont atins mi-a deschis alte orizonturi. Dintre toate acestea am subliniat lucrurile importante pe care le-am realizat si relatiile cele mai bune pe care le-am construit.

Observ o constanta. Cele mai bune relatii sau contracte sunt cele la care am avut de trecut peste niste obstacole emotionale si in care am urmarit sa nu ascult impulsurile ci sa ma focusez pe a pune bazele unei relatii benefice pe viitor.  IN AFARA DE REZULTATELE OBTINUTE, ACELE MOMENTE DE DEPASIRE A OBSTACOLELOR AU FOST CU ADEVARAT IMPORTANTE.

Ne gandim ca este importanta sanatatea, iubirea, familia, prietenii, participarea la activitatile comunitatii. Insa cu adevarat importante nu sunt acestea in sine ci momentele dificile prin care trecem pentru a le construi, momentele in care trecem peste preferintele individuale pentru a adera la valori.

Astfel VALORILE SUNT MAI IMPORTANTE DECAT SENTIMENTELE.

Avem cazul Rosia Montana unde politicienii se spala unii pe altii intr-o mare hora a dezumanizarii in care nu vad ca se scalda. Acesta este si secretul. Sa nu se informeze, sa nu ia pulsul strazii, pentru a actiona orbi, surzi, pentru a vinde resursele  si a – si trada tara, ” in pace”.  Ei se ghideaza dupa fraza „ignorance is bliss” iar oribirea lor imensa nu ii poate face sa invete nici din istoria care ii inconjoara involburat: ei nu vad ca timpul ii dezvaluie pe tradatori, ei nu vad ca, pe termen lung, averile pe care le castiga nu vor putea cumpara condamnarea care se va arunca asupra-le in generatia care se ridica acum. Ei au uitat povestile de vitejie si aparare a tarii de care au fost inflacarati in urma cu 20 de ani.

Ei nu inteleg unul dintre lururile simple:  INTEGRITATEA ESTE MAI IMPORTANTA si SUPERIOARA LOIALITATII (in cazul lor flagrant, loialitatea fata de grupurile de interese)

Ma uit deasemenea la reactiile imensei majoritati.  Multi fac din cuvinte un stapan al mintii si inimii lor. Iau un cuvant si il ratalmacesc pe toate partile, uitand cu imensa usurinta de fondul real al problemelor discutate. Agatarea de cuvinte ii eilimina din jocul subtilitatilor si al ascutimii intuitiei care sunt instrumente redutabile in jocul interactiunilor cu ceilalti.  Ei nu pot pastra echilibrul intre ce se vede si ce nu se vede, INTRE CE STIU SI CE NU STIU.  Trebuie sa lasi spatiu lucrurilor pe care nu le cunosti inca pentru ca intreaga viata este o trecere de la mai putine spre mai multe cunostinte si experiente. Inseamna sa iti lasi spatiu tie insati de a creste.

Va provoc sa comentati si sa completati cu ideile voastre despre ce este cel mai important pentru voi.

 

Pentru cursuri de dezvoltare profesionala viziteaza www.accesis.ro

Reclame