” The Dunning–Kruger effect is a cognitive bias in which unskilled individuals suffer from illusory superiority, mistakenly rating their ability much higher than average. This bias is attributed to a metacognitive inability of the unskilled to recognize their mistakes.

Actual competence may weaken self-confidence, as competent individuals may falsely assume that others have an equivalent understanding.”

Sursa

http://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

Am analizat deseori diferentele dintre oamenii cu experienta si cei fara experienta de business.  Dintre cei care pun mana si fac ceva si se lovesc de obstacole reale si apoi gasesc solutii reale  si cei care raman la nivel de teoretizare. Dintre oamenii calificati si cei necalificati.

Dintre cei competenti si cei incompetenti.

Conform articolului mai sus citat, in spatele unui procentaj mare din ce inseamna incompetenta se afla de fapt IGNORAREA STANDARDELOR DE PERFORMANTA.

Omul necalificat intr-un anumit domeniu ce face?

  • se supraestimeaza spunand ca poate face si el lejer aceleasi lucruri ca si cel calificat
  • nu vede si deci nu poate estima calificarile si gradul de competenta  a celuilalt
  • nu intelege cat de inadecvate sunt comentariile sale
  • dar daca este dus la un training in acel domeniu, isi recunoaste ignoranta anterioara

In acelasi timp, conform aceluiasi articol, oamenii calificati si care poseda abilitatile necesare realizarii unui proiect, tind sa isi SUBESTIMEZE competentele si sa le supraestimeze pe ale celorlalti – de exemplu, daca au realizat cu usurinta anumite task-uri , au presupus ca acelea sunt la fel de usor de realizat si pentru ceilalti.

Un studiu ulterior a indicat deasemenea ca cei mai incompetenti, in urma instruirii minimale in abilitatile care le lipseau,  si-au imbunatatit rapid capacitatea de a-si autoevalua aceste abilitati lipsa, chiar daca a existat o imbunatatire neglijabila a abilitatii insasi.

Inainte de a citi despre efectul Dunning–Kruger , eu numeam asta la nivel personal: inabilitate de auto-reflectie. In plan social – inabilitatea de a intelege impactul nostru si al actiunilor noastre asupra celorlalti.

Amandoua sub pecetea ignorarii unor standarde.

Reclame