Pentru unii oameni banii reprezinta abundenta, pentru alții un „rau necesar”. In jurul banilor apar sentimente puternice, in legatura cu banii aparut de-a lungul secoloelor nenumarate prejudecati si conceptii.

Gandim ca banii sunt RAI iar DUMNEZEU, BUN. Prin urmare, BANII si DUMNEZEU nu merg impreuna. RELATIE INVERS PROPORTIONALA.

Ce rezulta 1: Ne este greu sa luam bani pentru ceva bun. Binele si banii  nu trebuie sa mearga mana in mana.  Datorita relatiei invers proportionale, daca ceva este valoros in sine, sub aspect banesc valoarea sa ar fi mai mica si trebuie dobandit natural, fara sa platim pentru el.

Ce rezulta 2: Castigurile mici se duc spre meseriile care aduc cea mai mare plus valoare: profesorii, medicii, cercetatorii și unii oameni care aduc multă plus valoare fără să ceară mai nimic în schimb.

Castigurile mari se duc la: dansatoarele la bara, lautari, instructorii de sex.

Savantul singuratic care cauta un remediu pentru cancer sau SIDA trebuie sa cerseasca bani, in timp ce persoana care scrie o carte despre noile pozitii pentru sex si sustine seminarii la sfarsitul saptamanii se imbogateste.Persoanele care isi aleg vocatiile cele mai inalte, trebuie sa fie platite cel mai putin.

Numai preotii au gasit solutia:  imbogatesc pe altcineva – adica pe Dumnezeu. 

Iubim banii dar credem ca ei sustin ce este rau. Profitul este „rusinos” si cei care fac bani, cu siguranta sunt corupti si au afaceri „murdare”. Daca o persoana face fapte de caritate, alergand sa colecteze bani pentru asta,  majoritatea gandesc ca pe undeva tot isi trage ceva pentru sine, nu poate sa lucreze gratis, deci este un om ascuns sau rau.

Un om bun care face cu adevarat ceva in folosul comunitatii devine rau in imaginatia celor care nu se implica niciodata in asemenea actiuni – iar acestia sunt multi.

Astfel societatea se ghideaza in mod absurd dupa un dublu standard si dvine complet scindata in evaluari. Din aceste atitudini opuse ar rezulta ca actele de caritate nu ar trebui sa existe, medicii nu ar trebui sa castige, profesorii ar trebui sa ofere lectii gratuite sau extrem de ieftine, toti ar trebui sa se abtina de la a face bani pentru ca altfel este rau.

Chiar si cel care ne angajeaza este un bogat nepasator si avit dupa bani si care nu se gandeste sa ne plateasca si pe noi mai mult – noi cei neavizi dupa bani.

Multi gandesc si spun ca mai degraba ai muri de foame decat sa obtina un „profit rusinos”. dar daca in schimbul unui serviciu sunt platiti generos, inima le tresalta de bucurie si nu s-ar simti ca niste impostori.

Suferim ca nu-i avem dar ii si respingem. Gandul nostru despre bani (ca sunt rai) actioneaza in contradictie cu experienta noastra (ce bine este sa ai bani!) In plus mai si simtim ca nu sunt destui!!! Nu sunt bani, nu este dragoste, nu este timp. Suntem adanciti intr-o dureroasa MENTALITATE A LIPSEI. Cum putem trai cu aceasta imagine neclara, cu aceste  ambivalente?

Si mai important decat tot, cum ne putem schimba modul de a gandi depre bani?

Gandurile noastre despre bani sunt impinse in lume prin cuvinte. Cuvintele sunt urmate de actiune si aduc rezultate in functie de cum sunt primite de ceilalti. In acest mod au aparut toate obiectele de care suntem inconjurati. Cineva a avut o idee, a vorbit despre ea iar cine a „rezonat” cu ideea sa a contribuit pentru a o transforma in realitate.

Astfel ca daca nu ne schimbam gandurile despre bani, o sa ramanem rupti de realitate in aceasta ambivalenta auto-creata ca ne dau confort si implinirea viselor, ii vrem – dar ei ne corup, sunt rai,  nu avem voie sa primim bani pentru idealul nostru.

Metoda care poate rupe cercul vicios se leaga de inversarea paradigmei:

  1. FA FAPTA DESPRE CARE VREI SA AI UN GAND NOU. ACTIONEAZA INAINTE DE A GANDI!!! CA SA NU OMORI IMPULSURILE GENIALE. daca te apuci sa planuiesti asa cum am facut si inca fac eu de multe ori, ideile si noul adevar vor muri inainte de a-ti da seama. La modul ideal, concentreaza-te pe acele activitati care aduc bani si pe celelalte lasa-le mai la urma pana cand reusesti in ce ti-ai propus.
  2. SPUNE CUVINTELE CARE VOR EXPRIMA NOUL TAU TIPAR DE GANDIRE. (Contraexemplu: Un apropiat al meu, un geniu in programare, repeta mereu: iata de ce nu o sa am niciodata propria afacere. Cu toate ca el munceste de doua ori mai mult decat ar munci daca ar avea propria afacere.)
  3. CAUTA OAMENII CARE ITI INCURAJEAZA NOILE FAPTE SI NOILE TIPARE DE GANDIRE.

Aceasta inseamna evolutie.

Reclame