MOTTO:  „Este greu sa spui adevarul, sa-l asculti este si mai greu, iar sa-l faci inteles e cel mai greu” Hagop Baronian

„Nu este greu sa gasesti adevarul este greu sa ai dorinta de a-l gasi” N. Iorga

Nu de putine ori ne lasam manipulati. Din lipsa de timp de a verifica sursele si adevarul celor afirmate de o multime de articole mass media.

Un articol care m-a distrat extrem de mult si pe care eu l-am luat ca atare, a fost viralul cu stalpul de pe centura in constructie a Craiovei.

STALP

Titlu: A opta minune din Caracal! Un stâlp în mijlocul șoselei

Am citit comentariul scurt si m-am minunat impartasind vestea si prietenilor pentru ca de! Era vorba de Caracal: „Ati auzit voi ce s-a mai intamplat pe la Caracal? Ei, va spun eu daca nu ati auzit! ” Mai jos va voi spune ce am castigat/pierdut eu din atitudinea aceasta.

Intai observatiile:

1. Centura este a Craiovei si nu a Caracalului – care se afla la 40 km distanta. Locuitorii Craiovei si Caracalului au observat probabil inadvertenta titlului dar au trecut-o cu vederea inchizand probabil ochii la micul derapaj.  (Mai ales ca nu cred ca exista un departament in Primarii care sa se ocupe de imaginea oraselor) Un derapaj care mizeaza pe o stereotipie despre Caracal deja creata.

2. La acel moment, pe centura nu se circula. Insa in filmul acesta http://videonews.antena3.ro/video/faze-tari-de-la-tv/a-opta-minune-din-caracal-un-stalp-in-mijlocul-oselei.html  vedem BMV-ul DJ 81 SER cum ocoleste stalpul. (as fi curioasa sa stiu ce cauta pe acolo si cine era fericitul sofer care a fost bineinteles indrumat de un reporter sa vina usurel si sa ilustreze ocolirea stalpuluiRezulta din film ca pe acolo se circula.

Adevarul care m-ar fi interesat pe mine si de la care am fost distrasa este ca

1. Transelectrica a cerut CNADNR 1,8 milioane de lei pentru a muta stâlpul, plata nu a fost însă făcută, iar stâlpul a rămas pe şantier.

2. Ca Şova a dat vina pe lipsa de comunicare administrativă – afirmatie cu atat mai semnificativa cu cat vine dinspre un ministru care recunoaste astfel in mod public acest aspect bine cunoscut deja de catre noi, ceilalti.

Iata cum, printr-un articol simplu, am fost antrenata pe un curs de opinie care ma instraineaza de o perspectiva reala si justa.

Vointa celui care a scris articolul este deci straina de interesele mele si ma escorteaza mascata de atitudinea mea „light”. Vazand adevarul din spate, faptul ca am ras si m-am distrat pe seama stalpului imi pare acum caricatural si ridicol.

Puterea de  a convinge a presei decurge din aceasta forma generatoare de reactii si sentimente basic – omniprezenta in presa mainstream.

Ce decurge insa, este ca odata ce mi-am creat o opinie negativa cu privire la o persoana sau o institutie a statului, imediat ce voi avea ocazia, daca o sa ma comport ca un cetatean lenes din punct de vedere mental, este posibil sa nu ezit sa vorbesc impotriva lor pentru ca din „experienta” trecuta mi-am format deja o opinie negativa, nu mai stau sa reprocesez noile date si noile situatii.

This is how it works.

Astfel din acest exemplu simplu putem desprinde o tehnica mass media de manipulare a perspectivei asupra unui subiect:
1. preluarea parţială a unei informaţii reale
2. accentuarea unui element pentru a-l face sa devina senzational
3. accentuarea unei stereotipii
2. adăugarea unui element neadevărat (in exemplul nostru, o masina care circula ocolind stalpul)

Psihologia mea (ca exemplu al psihologiei de masa)

Ce am „castigat” eu dupa ce am transmis amuzata informatia:

 • Am venit cu o informatie distractiva si am fost centrul atentiei
 • Am provocat discutii amuzante si pline de energie
 • Am fost pentru cateva minute lider de informatie

Ce am pierdut eu:

 • Adevarul

Ati putea spune: „Ce mare lucru este sa nu stii adevarul cu privire la un lucru care nu iti influenteaza viata deloc?”

Este mare lucru, pentru ca acum vad ca a pierde din vedere adevarul inseamna de fapt sa coalizez cu minciuna.

A pierde din vedere adevarul imi poate crea o stare interioara de nepasare fata de prejudiciile de imagine pe care le aduc opiniile mele nedocumentate persoanelor/institutiilor pe care eu le iau in colimator.

Dupa cum l-am citat la inceput pe N Iorga:

„Nu este greu sa gasesti adevarul este greu sa ai dorinta de a-l gasi”

Astfel decizia de a ne informa temeinic cu privire la un subiect despre care ne place sa discutam este nu doar laudabila, ci si o piatra-fundament pe care se poate construi puterea noastra de a vedea.

Am decis deci ca daca vad articole de interes pentru mine, sa verific totusi macar inca o alta sursa.

Extrapoland la opiniile pe care ni le facem cu privire la si despre ceilalti, viata mi-a aratat ca cele mai puternice dintre acestea mi-au fost spulberate de un simplu contact direct cu o persoana vizata.

Indemnul meu catre voi cei care ati citit este sa aveti inima si mintea treze si perspectiva unui absolvent de drept si sa nu adoptati pozitii ferme cu tente acuzatoare, pana cand nu lamuriti bine ambele perspective ale unei chestiuni.

In plus, mergeti la sursa: daca vreti sa aflati date reale despre comete care ar putea lovi planeta, mergeti pe site-ul NASA,  daca vreti sa stiti cate cutremure s-au inregistrat datorita fractionarii hidraulice intr-o anumita zona – fie ea Izvoarele sau posibil Pungesti, mergeti pe site-ul Institutului National pentru Fizica pamantului

Voi ilustra importanta cautarii, rostirii si intronarii adevarului in ce facem si spunem, cu cateva citate despre adevar:

 • „Adevărul, o perlă care iubeşte adâncul. ” Byron
 • ” Adevărul e ce rezistă la testul realităţii.”  Einstein
 • „Adevarul asteapta. Numai minciuna este grabita” Al. Vlahuta
 • „Adevărul e minciuna/Nedescoperită încă.” M.Ionescu-Quintus
 • „Veridicitatea este fiica timpului, nu a autorităţii.” Francis Bacon
 • „Mai bine este ca întemeiat pe adevăr să învingi o părere, decât întemeiat pe o părere să te învingă adevărul.” Epictet
 • „Adevarul este triumful Spiritului” Nikolai Berdyaev
 • „Adevarul si puterea merg rar impreuna.” Victor Duta
 • „E destul ca ea sa inceapa sa strige tuturor in fata adevarul. Nimeni nu o crede si toti o iau drept nebuna!” Luigi Pirandello
 • „Toate marile adevaruri incep prin a parea blasfemii” George Bernard Shaw
 • „Adevarul tine de real, fictiunea este o productie a mintii si deci se adapteaza mai mult la ea.”
Reclame