Dupa Wikipedia, genialul intelept  Socrate, parintele stoicismului, este creditat ca fiind unul dintre fondatorii filosofiei vestice si ai domeniului eticii, asa cum reiese si din scrierile studentului sau, Platon. Crezand in inteligenta innascuta a fiintei umane, el considera ca fiind capitala capacitatea sa de a intra în  dialoguri-oglinda care sa reveleze miezul motivatiilor actiunilor noastre.

Unul dintre aceste dialoguri este si „testul celor trei” pe care il redau in cele ce urmeaza:

Într-o zi Socrate s-a intalnit cu o cunoștință care a venit la el repede  și i-a spus:

-Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai?

-Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei.

Testul celor Trei?

-Asa este, a continuat Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui.

Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?

– Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el

– E-n regula, zise Socrate. Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui.

Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?

– Nu, dimpotriva …

– Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?

Omul a dat din umeri, putin stanjenit.

Socrate a continuat. Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba – filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos?

– Nu, nu chiar…

– Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui?

Acesta este o ilustrare a modului de gandire atat de stimat  al lui Socrate datorita caruia a trait fericit: nu a aflat niciodata ca sotia sa l-a inselat cu Platon, studentul despre care se presupune ca ar fi fost subiectul intrebarii initiale de mai sus.

Daca ai invatat ceva din acest articol, SHARE IT ON FACEBOOK or TWITTER

Reclame