Positive psychology

In cartea sa „Learned Optimism”, psihologul american Martin E. P. Seligman (n. 12 aug. 1942)  fondator al curentului de gandire care sustine teoriile „psihologiei pozitive” vorbeste despre faptul ca optimismul este o ABILITATE ANTRENATA si nu o trasatura innascuta.

 

In urma unei serii de experimente pe animale, M. Seligman  costata si reliefeaza existenta unei deprinderi numita „deprinderea neputintei” sau „neputinta invatata” ca fiind o stare mentala in care un organism, fortat sa indure stimuli durerosi sau neplacuti, devine incapabil in diferite contexte sau nu este doritor sa evite in viitor stimuli duri, cu toate ca ar putea face acest lucru cu usurinta – datorita faptului ca a invatat ca nu poate controla situatiile respective. Animalele supuse experimentului si care au invatat ca nu pot scapa socurilor la care au fost supuse, s-au resemnat, nemaincercand sa scape nici atunci cand li s-a oferit o cale de scapare – si au intrat in depresie clinica.

Astfel, extrapoland, s-a concluzionat faptul ca oamenii care nu sunt eficienti in a determina consecintele comportamentelor lor distructive si repeta acelasi tip de comportament nociv in ciuda repercursiunilor mereu negative, au dobandit cel mai probabil „deprinderea neputintei” si care le dicteaza faptul ca indiferent de comportametul lor, ei nu vor primi suport si vor fi expusi la acelasi tip de stimuli negativi. Astfel, Optimismul nu pare a fi o optiune valida pentru ei.

„Deprinderea neputintei” duce atat in cazul oamenilor cat si in cazul animalelor la depresie, care se vadeste astfel a nu fi o boala ci o stare proasta severa care se instaleaza cand pacientii genereaza credinte negative cu privire la cauzele obstacolelor pe care le intalnesc si lipsa puterii de a actiona asupra lor pentru a le indeparta.

Am lansat seminarul online gratuit Fluent în 4 luni. Înscrie-te și tu acum.

3

Seligman sustine faptul ca atat adultii cat si copiii pesimisti pot antrena abilitatea opusa – OPTIMISMUL – pentru a fi mai sanatosi, mai fericiti si mai de succes.

Cum? In primul rand prin rearanjarea sistemului intern de explicatii si crearea unei istorii mai bune despre cauzele evenimentelor bune sau rele care li se intampla.

De exemplu daca un copil nu trece sau are rezultate proaste sistematice la scoala sau la examene nu este pentru ca este prost ci pentru ca nu s-a pregatit suficient. Sau daca unui adult i se refuza o intalnire, trebuie imediat sa urmareasca sa obtina o alta, nu sa se adanceasca in ideea ca nu este placut.

positive life   Luand in cosiderare perspectiva lui Seligman, realizam ca unul dintre rolurile majore ale educatiei ar trebui sa fie acela de a preda si a vorbi despre efectele comportamentelor pozitive asupra rezultatelor asteptate.

Mai tarziu, Seligman impreuna cu C. Peterson, publica „Character Strengths and Virtues: A handbook and Classifiction” unde mentioneaza faptul ca, dupa analiza unei serii de lucrari antice de referinta (Aristotel, Confucius, Upanishadele si pana la „Cartea cercetasului” sau”profilele Pokemon”), au sintetizat o lista de 25 de trasaturi de caracter universale care pot asigura succesul unui individ, si care nu au fost alese in relatie cu un anumit sistem sau estetica ci PRIN PRISMA BENEFICIULUI LOR PRACTIC.

Sunt enumerate:

  • Trasaturile traditionale: curaj, spirit civic, justete, intelepciune, integritate.
  • Cele emotionale: iubire, umor, motivatie, aprecierea frumusetii.
  • Cele zilnice, de interrelatioare: inteligenta sociala (abilitatea de a recunoaste dinamica iterpersonala si de a te adapta rapid la diverse situatii sociale) bunatatea, gratitudinea

Seligman si ChristianPeterson definesc seturile de abilitati si puncte forte, demonstreaza caracterul maleabil al acestora si chestioneaza credinta intr-un caracter uman innascut si neschimbator.

Citeste aici mai mult

Atunci cand programele educationale vor cultiva atat OPTIMISMUL cat si trasaturi de caracter forte, acestea vor putea garanta si trasa copiilor un drum ce va duce sigur spre o viata de succes, fericita, plina de inteles si implinitoare.

 

Integreaza-ti copilul in programele Brilliant Kids, Genius Teens

 

Daca ai invatat ceva din acest articol, SHARE IT ON FACEBOOK or TWITTER

 

Reclame