Istoria intreaga este ilustrarea acestei afirmații: totul este perspectivă. Perspectiva noastra se poate schimba atat datorita feedback-ului dinspre mediu cat si datorita proceselor variate de invatare si educatie.

Un exemplu: Citisem undeva despre un barbat care a intrat intr-un metrou impreuna cu cei trei copii ai sai. Copiii au inceput sa tipe unul la altul, sa se inghionteasca si sa ii imbranceasca si pe cei din jur, iar barbatul se uita la ei pasiv fara sa ia nici o masura. O doamna care nu a mai putut rabda scenele i-a spus: „Dvs nu vedeti ce fac copiii dvs? Sunt obraznici si deranjeaza pe toata lumea. Opriti-i!” Barbatul s-a uitat la ea ca trezit din somn si i-a spus: „Va rog sa ne scuzati acum am venit de la spital, mama lor a murit acum cateva ore.” „O domnule, imi pare nespus de rau, va rog sa ma iertati” a spus femeia.

Iata cum reactia femeii s-a schimbat datorita noii perspective dobandite.

Greselile = reactii si actiuni care nu sunt raportate  la o scala a valorilor sau care izvorasc dintr-o perspectiva ingusta datorita unei slabe documentari sau unei cunoasteri limitate a imprejurarilor.

Personal, am facut multe asemenea greseli si principala lectie pe care inca incerc sa o internalizez este aceea de a avea rabdare, de a ma informa si mai ales de a-mi amana reactiile emotionale pentru un moment in care prin ele pot ajuta la schimbarea perspectivei altora.

Religie: Atunci cand te-ai convertit de la ateism la crestinism, este pentru ca anumite cunostinte si trairi proprii ti-au schimbat perspectiva.

Psihologie: Daca ai decis sa iti schimbi un comportament sau un set de reactii care iti distrug relatiile cu ceilalti sau care iti dauneaza inseamna ca ai facut-o pentru ca ceva important si mai puternic decat tendintele proprii ti-a modificat viziunea si perspectiva asupra lucrurilor;

Fun: dupa ce ai vazut un film bun si care te-a impresionat, dupa ce ai iesit de acolo, ai vazut lumea cu alti ochi, adica din alta perspectiva;

Filosofie: daca il citesti pe Hegel si in metrou cu sigurata ca ai o perspectiva complet schimbata chiar si asupra stralucirii soarelui.

Social: Oamenii care blameaza alti oameni fara a cunoaste mai mult decat o fapta sau un zvon despre cei pe care ii infiereaza, au deseori doar perspectiva indusa de interese proprii, nu isi iau timpul atat de necesar pentru a analiza daca pozitia, i.e perspectiva lor, este cea corecta. Nu se lasa pana cand nu simt ca duc la bun sfarsit procesul de denigrare si distrugere al persoanei vizate, sau pana cand pur si simplu atentia le este absorbita de urmatorul eveniment. Perspectiva lor este aproape de neschimbat si nici nu merita vreun efort de a o schimba.

Culture & entertainment: Acum cativa ani am fost in Franta la Poitiers intr-un parc de „distractii fun” imbinate cu „distractii stiintifice”,  „La Futuroscope” si printre altele am intrat intr-o cladire in care vizitatorii experimentau viata si perceptiile pe care le experimenteaza un om orb. Acele minute au fost un amplu shift in viziunea mea asupra modului de a trai al nevazatorilor.

Istorie: Hitler a reusit sa impuna un rasism atat de amplu daotrita puterii sale de a vehicula concepte care au modificat radical si hipnotic perspectiva nemtilor asupra evreilor si a altor rase asa-zis impure.

Gandhi a ajutat la schimbarea masiva asupra perspectivei asupra luptei impotriva raului prin dezvaluirea lui.

Politica: Unii dintre prietenii mei vroiau sa voteze cu Ponta si in al doilea tur insa dupa ce au vazut odioasa incercare de a opri diaspora sa voteze sau despre faptul ca se distreaza in Trattoria Il Calcio in timp ce echipe de salvatori cautau victimele accidentului aviatic din 20 ianuarie 2014  (vezi Aura Murea, Ponta Chefuia)  li s-a modificat perspectiva, deci si votul.

Un exemplu abstract: Daca la propriu ne aflam intr-un labirint si nu putem gasi iesirea, am face orice sa putem urca pe un zid pentru a avea o perspectiva mai larga asupra labirintului si a vedea iesirea. Daca ne-am ratacit intr-o padure este recomandabil sa ne urcam intr-un copac cat mai inalt pentru a afla unde ar fi orasul pe care il cautam. Si in copac lucrurile stau la fel, suntem tot rataciti, insa de sus, perspectiva este intotdeauna altfel.

So on and so forth.

Concluzia este ca trebuie ca in orice imprejurare majora primul rand sa ne informam pentru a ne obiectiva chiar inainte de a acuza chiar si agresorii (psihologia unui agresor indica de cele mai multe ori ca este nu un agresor ci o persoana profund dezechilibrata de o lovitura – unless he is a  „born hater” figure)

 

Reclame