Din acest articol vei afla care sunt dificultăţile cu care se confruntă cei care doresc să înveţe o limbă străină şi vei învăţa:

 • Despre problemele care ne blochează în învăţare;
 • Despre soluţiile la acestea: 8 secrete – cum să vorbeşti într-o limbă străină din ziua 1, indiferent cât de dificil pare;
 • Cum să atingi fluenţa în doar câteva luni;
 • Cum să te exprimi ca un nativ.

english-grammarGRAMATICA: ÎN CĂUTAREA PERFECŢIUNII

99% dintre persoanele care vin la noi să ceară un curs de limbă străină, indiferent ce nivel au, doresc să facă un curs de conversaţie. Nu am întâlnit nicio singură persoană care să vină să ceară din proprie inițiativă un curs de gramatică.

Acesta este un indicator al faptului că oamenii simt că au un potenţial foarte mare de învăţare. Acesta pare a nu se concretiza atunci când începi un curs normal de limbă străină. Asta doar dacă nu urmezi un program foarte bine gândit.

În şcoală aveam sentimentul că o limbă străină este făcută din:

 • Tabele gramaticale;
 • Analiză gramaticală;
 • Set de reguli nefamiliar şi greu de procesat.

 

headacheCine poate învăţa folosind un instrument de tortură?

Dacă o să continui în acelaşi stil cu care ai fost învăţat la şcoală şi începi cu metoda analizei gramaticale îţi putem garanta că, pus în faţa blocului imens de obstacole gramaticale, o să te demotivezi şi o să te auto-frânezi imediat ce începi.

Dacă scopul este să interactionezi social în limba respectivă cât mai repede, îmbogăţirea imediată a vocabularului este singurul instrument care te va ajuta. Analiza gramaticală este necesară, bineînţeles, însă trebuie să i se acorde ponderi variate. În Accesis susţinem şi promovăm ferm următoarele procentaje:

 • Nivel A1 – 10 % gramatică, 90 % vocabular şi fraze ready-made;
 • Nivel A2 – 25% gramatică, 75% vocabular şi fraze ready-made;
 • Nivel B1 – 30% gramatică, 70% vocabular şi fraze ready-made;
 • Nivel B2 – 35% gramatică, 65% vocabular şi fraze ready-made;
 • Nivel C1, C2 – perfecţionare gramatică atât cât este necesar, studiu intensiv.

 

Aceste ponderi, însă, depind de 3 factori majori:

 • nivelul pe care te încadrezi;
 • stilul personal de învăţare;
 • scopul final al pregătirii.

 

Însă la finalul zilei nu gramatica te va ajuta să vorbeşti. Dacă ai studia-o până la perfecţiune tot nu te-ar ajuta câtuşi de puţin

 • în absenţa cuvintelor care să îi dea forma şi/sau
 • dacă îţi este teamă să vorbeşti cu ceilalţi.

Gramatica este o poveste fără sfârşit de căutare a perfecţiunii. Vei găsi la nesfârşit excepţii, perfectverbe neregulate pe care nu le ştii şi altele asemenea. Acest lucru te poate arunca în depresie, dându-ţi sentimentul acut că îţi va lua ani de zile să treci chiar de elementele de bază. Iar în gramatică totul pare a fi de bază.

Să luăm germana: are o ordine ciudată a cuvintelor, cu prepoziţii aruncate la finalul frazei care îi schimbă complet înţelesul, 3 genuri care se leagă fără nicio logică de cuvinte şi cam un milion de alte mici probleme care o clasează între limbile imposibile şi uşor uitabile. Cum spun cei trecuţi prin germană: tortura la ea acasă. Orice persoană normală ar trebui să renunţe.

Mai încolo îţi arătăm cum se poate schimba situaţia cu puţină strategie.

testCE FACEM CU EXAMENELE?

 Dacă doreşti să dai un examen gramatica este foarte importantă. That’s all we have to say.

Însă dacă începi cu analize gramaticale şi conjugări când scopul tău este, de fapt, să conversezi imediat în diverse situaţii sociale, mult mai benefic este să nu faci o prioritate din gramatică. Poţi reveni la aceasta mai târziu, dupa ce ai câştigat suficientă încredere pentru a utiliza un set de fraze şi ai dobândit un feeling al limbii în context real – altfel, o să te blochezi în faza de analiză gramaticală pentru foarte mult timp.

 

becoming-teacherCE FACEM CU PROFESORII?

Profesorii învaţă gramatică pe tot parcursul evoluţiei profesionale (it’s their job), de ce ar fi altfel cu un student? Q: Ai la dispoziţie timpul lor?

Cei care te penalizează pentru fiecare greşeluţă de gramatică sunt la nivelul la care îşi permit să fie obsedaţi de perfecţiune şi consideră că fiecare greşeală de-a ta este fabuloasă, apoi stau să îţi explice 10 minute de ce e atât de mare acea greşeală, iar tu te holbezi extaziaţi la muntele de cunoaştere care se află în faţa ta şi simţi că nu o să o scoţi la capăt niciodată…

Nu departe se situează cursanţii perfecţionişti care cer să fie corectaţi la fiecare greşeală fără a fi la nivelul la care se cere acest lucru, blocând astfel drumul natural al învăţării.

În cadrul Accesis instruim activ profesorii ca, atunci când scopul unui dialog (pair work sau group work) este fluenţa, să nu întrerupă cursanţii în timpul conversaţiei pentru a-i corecta, ci să noteze greşelile auzite, apoi să le comenteze la finalul acestui exerciţiu.

Dacă, însă, scopul dialogului va fi aplicarea unei probleme de gramatică, profesorul va sublinia imediat utilizarea incorectă a acesteia.

 

8 SECRETE CARE TE VOR AJUTA SĂ ÎNŢELEGI

că se poate să ai rezultate imediate.

 

 1. ÎNVAŢĂ CUVINTE MULTE, ÎN MODUL CEL MAI EFICIENT: în fraze pe care le poţi folosi AVT badgeimediat

Învăţarea unei limbi străine înseamnă, întâi de toate, să înveţi cuvinte. Multe. Dacă vrei să avansezi rapid îţi recomandăm ferm     să nu începi cu analiză gramaticală şi conjugarea verbelor, ci pur şi simplu să asimilezi cât mai multe cuvinte. AVT Optimal Performance (A1-B2) / Focus pe exprimare (B1-C2) sau Business Focus (B2-C2) te vor ajuta foarte mult. Poţi folosi şi aplicaţii cu flashcards pentru învăţare rapidă, gen Anki; aceasta oferă un sistem strategic de spaced repetition, care ia în calcul curba memoriei – ţi le readuce în atenţie chiar atunci când eşti pe cale să le uiţi.

 

Să învăţ aşa, mecanic?

Dacă vrei să îi dai drumul mai repede, da. Mulţi oameni spun că ei au memorie slabă şi nu pot reţine mecanic cuvinte. Mecanic, în acccepţiunea “pe de rost”. Într-adevăr, fără a le utiliza imediat în conversaţie sau cel puţin fără a face câteva exerciţii, 60% din acestea se vor pierde. Însă vestea buna este că pentru a te exprima într-o limbă străină nu trebuie să îi înveţi toate cuvintele. De exemplu, limba engleză operează cu 300 de cuvinte de bază.

 1. FOLOSEŞTE IMEDIAT CEEA CE ÎNVEŢI, FĂRĂ SĂ CĂLĂTOREŞTI        speak  

Urmăreşte până la capăt un exemplu viu (activaţi subtitrarea)

Urmăreşte să interacţionezi imediat folosind cuvintele pe care tocmai le-ai învăţat. După ce asimilezi o bază de verbe, adjective, substantive şi cuvinte de legătură, începe să înveţi fraze cu acestea şi aplică-le imediat într-o conversaţie Skype cu un nativ sau, dacă nu îţi permiţi, atunci cu un profesor bun. Dacă studiezi izolat, de unul singur 2-3 ore pe zi, în câteva zile vei fi pregătit pentru interacţiune cu ceilalţi şi vei putea deja face o conversaţie de bază.

Te îndemnăm să faci acest lucru chiar și când nu ești suficient de pregătit. În lumea reală te vei afla în fața problemelor sau situațiilor în care trebuie să înveți înainte de a fi pregătit. Cu cât mai mult vei fi expus acestor situații, cu atât mai repede vei fi forțat să înveți.

Probabil ai întâlnit expaţi care locuiesc în România de ani de zile şi totuţi nu cunosc o iotă de română – because “there is nothing in the air”! Pentru a utiliza imediat ce ştii într-o conversaţie nu trebuie să plăteşti un curs exorbitant în Anglia sau Germania, trebuie doar să te concentrezi 30 minute-1 oră pe a folosi ce tocmai ai învăţat.

 

Dacă încă nu te simţi pregătit, în timpul unei conversaţii Skype poţi ţine deschis un dicţionar online pentru a învăţa cuvinte chiar în timp ce vorbeşti. Mai poţi merge şi la întâlnirile Internations din Bucureşti, unde ai ocazia să te alături grupurilor de language exchange.

 

 1. DACĂ DEOCAMDATĂ NU AI BANI, GO FREEgo free

Pe internet găseşti extrem de multe materiale şi site-uri free unde poti învăţa. Cu condiţia să fii suficient de disciplinat şi să exersezi zilnic.

Poţi încerca

 

 1. NU ŢINTI PERFECŢIUNEA. ŢINTEŞTE EFICIENŢA ÎN COMUNICARE.order

Acceptă-ţi relaxat greşelile. Cei mai mulţi evită să vorbească cu un nativ de teamă să nu fie judecaţi că fac greşeli. Nu trebuie să ai un nivel academic ca să începi să vorbeşti.

Nu am văzut niciodată un nativ care să vadă că încerci să comunici în limba lui şi să te judece. Gândeşte-te la un străin care încearcă să vorbească cu tine în română. Îi analizezi greşelile gramaticale sau eşti uimit să vezi pe cineva care încearcă să îţi înveţe limba?

Străinii te vor trata cu entuziasm şi te vor aprecia foarte mult pentru efortul pe care îl faci, deci vorbeşte!

În cadrul Accesis nu tratăm engleza sau germana ca pe un subiect de studiu academic, ci creăm un spaţiu de învăţare şi interacţiune, unde profesorii îţi organizează imensa cantitate de informaţie şi ţi-o explică într-un mod cât mai simplu, ca să intelegi dintr-o privire exact ce ai nevoie. “Dacă ştii toate regulile, vei şti şi limba” este o abordare de care urmărim să ne distanţăm.

 

 1. ÎNVAŢĂ PE TEME SPECIFICEGermana 6 saptamani

Dacă pleci într-o călătorie învaţă pentru început numai acele cuvinte şi expresii care au de-a face cu călătoriile: cum ceri bilete, cum întrebi despre obiective de vizitat, cum să ceri direcţiuni şi indicaţii de deplasare.

De exemplu, în cadrul Programului intensiv de 6 săptămâni (vezi şi germană) tematica este foarte clar definită: chiar după prima lecţie cursanţii ştiu să se prezinte, să îşi prezinte experienţa şi să poarte dialoguri de socializare cu vorbitori nativi. Pentru că forjăm expresii şi structuri foarte uzitate, în diverse modalităţi, de-a lungul întregii lecţii. Pe parcursul celorlalte 17 sesiuni abordăm 17 teme de imediată utilitate.

badge freeDe asemenea, ajutăm cursanţii să intre pe frecvenţa învăţării oferindu-le un pachet audio gratuit pe care şi-l pot downloada pe laptop singsau pe telefon pentru a-l asculta în timpii morţi (ex: plecare-venire de la serviciu).

 

În discuțiile cu profesorul sau cu un vorbitor nativ îți poți începe conversația cu ce ai mai făcut în weekend, îți întrebi interlocutorul ce activități a avut el/ea, apoi îi împărtășești ultimele tale planuri și ce rezultate vrei să ai sau ce obstacole anticipezi, vorbești despre hobby-uri sau permiți profesorului să îți ofere noi subiecte de discuție.

Poți veni tu însuți cu o listă de subiecte de discuție.

6. CREEAZĂ-ŢI OBIECTIVE SMART

 

 1. SMART

SMART= Specific, Measurable (Măsurabil), Attainable (uşor de atins sau Accesibil), Relevant and Time-bound /Time based (încadrat în Timp).

Pentru a-ţi dezvolta obiective SMART îţi recomandăm ca, înainte de toate, să te familiarizezi cu Scala Comună de Referinţă Europeană – Common European Framework). Nivelurile definite de CEFR sunt foarte specifice şi măsurabile – în funcţie de nivelul pe care te încadrezi poţi primi o diplomă care atestă că te încadrezi în criteriile definite de scala comuna europeană pentru limbile engleză, germană, spaniolă, precum şi alte limbi europene.

Scala arată astfel:

CEFR scale

Nivelul A înseamnă începător (Basic User), B – intermediar (Independent User), C – avansat (Proficient User). Fiecare este împărţit în 2 părţi: 1 – lower şi 2 – upper. A1, A2, B1, B2, C1, C2. Deci, un Beginner Upper va fi A2, iar un Lower Advanced va avea nivelul C1.

Această scală te va ajuta să îţi stabileşti obiective clare şi să alegi în funcţie de acestea cursurile cele mai potrivite pentru următoarele 3-6 luni. Deci, ce obiectiv îți alegi? Dacă vrei să fii „fluent”, acest lucru înseamnă că poți să comunici în limba-target în situații sociale tot atât de lejer ca în limba maternă. Pe scala CEFR acest lucru se traduce în a atinge nivelul B2.

speak 2Dacă, însă, îți dorești să interacționezi profesional într-o limbă (de exemplu ca medic sau inginer), ar trebui să atingi un nivel Mastery C2. Dacă, de exemplu, lucrezi într-o multinațională și ai întâlniri regulate în teleconferințe, pentru a transmite mesaje corecte care să ducă la decizii corecte, acest nivel este un must. În plus, poți aspira la o poziție top sau internațională numai dacă ai atins nivelul Mastery C2. La acest nivel poţi urmări să te pregătești pentru un test BULATS. (Profesorii care să aiba nivelul necesar pentru a te pregăti pentru un BULATS sunt puțini -la Accesis găsiți câțiva dintre ei).

Pentru a-ți transforma scopul în Attainable (ușor de atins) poți să îl împarți și mai mult: nivelul B2 poate fi atins în câteva luni pornind de la zero însă având focus sporit pe conversație și ascultare.

Pentru a-l transforma într-un scop Time-bound (încadrat în timp) recomandăm împărțirea în 3-4 luni. Dacă îți stabilești o durată de un an vei vedea că nu îți vei menține motivația pe această perioadă.

 1. WALK LIKE AN EGIPTIAN, TALK LIKE AN EGIPTIANegiptian

Pentru a trăi o limbă trebuie să fii conectat cu ce se întâmplă în acea ţară. Trebuie să simţi vibe-ul ţării, să intri în ritmul lor: această setare te va ajuta să înveţi extrem de repede să vorbeşti and sound like one of them. Fă-ţi prieteni native speakers şi vorbeşte cu ei – vei simţi entuziasmul necesar pentru a te mobiliza şi a învăţa cât mai rapid.

De exemplu, pentru a avea un accent de englez trebuie să urmezi câteva reguli simple:

 1. Dacă ai 2 cuvinte – primul se termină în consoană şi al doilea începe cu o consoană, renunţă la consoana primului cuvânt.
 • „Black coffee” va fi pronunţat: bla-cofee
 • „What do yo do…” se va auzi: wha-d-you do – deci nu mai auzim nici “u” din “do”
 1. Dacă un cuvânt se termină cu o consoană şi următorul începe cu o vocală, consoana se va uni cu vocala şi va separa silaba precedentă: ex: not at all devine no-ta-tall
 2. Cuvintele se prescurtează. În cazul cuvântului “comfortable” vom pronunţa – camf-tă-b.l omiţând complet “or”, “interesting” devine: in-chre-stin, „every” devinee-vry”
 3. Literele se transformă: country devine: can-chry, hundred devine hun-jred, did you devine di-ju

 

Pentru a recunoaşte aceste modificări şi a le asimila, vizionează filme subtitrate în limba respectivă, urmăreşte what’s trending on Youtube in acea ţară şi ascultă limba vorbită folosind TuneIn.com.

Dacă în fiecare zi ai vorbit și ascultat mai multă engleză/franceză/germană decât română, atunci ești pe drumul cel bun.

 

 1. no pain no gain8. NO PAIN, NO GAIN

Chiar și atunci când faci mult efort pentru studiu, simți că într-adevăr ai pus fiecare fibră la lucru? Că încercat cât de mult ai putut? Dacă te afli și nu ai de gând să ieși din zona de comfort, îți putem garanta că vei vei învăța o limbă străină în mulți ani de zile,

Poți alerga prin parc cu iPod-ul înfipt în urechi, poți să acorzi o oră de studiu pe săptămână (în 6 luni vei avea la activ o zi de învăţare), poți merge la un curs de două ori pe săptămână a câte 1,5 ore (în 6 luni vei reuși performanța: 3 zile de studiu) fără să te agiți prea tare până la următoarea întâlnire. Dar la ce rezultate te aștepți?

La următorul nivel ai putea, de exemplu, să îți alegi un curs de conversație ca rampă de lansare și să utilizezi la maxim timpul dintre întâlniri profitând de imensele avantaje ale tehnologiei moderne , iar apoi să aplici imediat în conversație, fie cu profesorul, fie cu prietenul vorbitor nativ tot ce ai învățat la curs.

 

chartMicul secret al marilor realizări: cei care reușesc dedică mult timp, sacrifică, se supun judecăților, plâng, transpiră, se prăbușesc, apoi se ridică fără a se fi odihnit și continuă din nou.

Totul se rezumă la priorități și la devotamentul pe care îl arăți față de scopul asumat.

Tot acest efort te poate aduce în punctul în care te simți copleșit sau te simți foarte des frustrat datorită deselor blocaje în comunicare și a muntelui de cuvinte necunoscute. Este un semn că ai ieșit din zona de comfort și că, în mod real, progresezi. Totuși, uneori nu este suficientă nici chiar munca “din greu”

 

Noi știm deja că nu există o metodă perfectă de a învăța deci folosiți toate aceste metode. Ce este însă sigur , este că metoda perfectă de a nu învăța nimic este să nu lucrezi mai nimic.

Vezi cum poti sa inveti eficient pe site-ul Accesis.

 

Reclame