Educatie

Re-educarea Sistemului de Educatie – Revolutie si Redesign

Scurta Istorie

La inceput, prin 1580, au inceput sa apara primele scoli romanesti, in 1797 se tiparete prima gramatica romaneasca, apoi incep sa se construiasca din ce in ce mai multe scoli si se introduce un sistem de educare in masa. In 1860 domnitorul Ioan Cuza infiinteaza prima universitate din Romania la Iasi.  Deci relativ recent, acum 153 de ani. Apoi educatia a inceput sa fie accesibila tuturor categoriilor de oameni si s-a mentinut in niste tipare generale, functionale. Bunica a facut 4 clase dar parintilor mei le-au fost accesibile studiile universitare, iar in generatia mea studiile de master au fost o cerinta necesara.

Asa cum a fost  si cum inca mai este, educatia se bazeaza pe indemnul: Acumuleaza informatii! Fii destept. Asta mi-au transmis profesorii. Asta am auzit de la parinti. Rezultatele bune si un master, un doctorat  sau un MBA sunt biletul de imbarcare in Economia Capitalista

Ce se postuleaza de fapt este ca daca aduni cunostinte ai tot ce iti trebuie ca sa fii cotat bine. Logic, nu?

Nu. Logic era acum 40 de ani.

Vedem in jur ca Economia Capitalista incepe sa se combine cu diverse paradigme si da nastere unei Economii a Networking-ului si a Cunoasterii. 

Cred ca acum trebuie reinventat un sistem mai mare decat toate cele vechi combinate, bazat pe dobandirea competentelor real-life. Si cum mobila noua nu poate fi adusa peste cea veche (vechi sisteme foarte bine fixate) dar „batranii” care locuiesc in acele :case” nu se despart in ruptul capului de cea veche pentru ca au muncit pentru ea, nu ne ramane decat sa construim echipe noi de profesori si traineri, adica o casa cu totul noua, cu mobila noua.

Asta inseamna, ca pentru ca Educatia Capitalista care serveste Economiei Capitaliste  sa nu mai fie hranita, profesorii trebuie sa invete noi abilitati si sa predea in scoli care promoveaza alte sisteme de educare si o Educatie care sa serveasca Economia Networking-ului si a Cunoasterii.

Ceasul istoric ticaie fara oprire. Nu am ajuns la sfarsitul istoriei ca sa putem spune ca vom sista schimbarile in educatie. Cu cat ne vom adapta mai repede sistemul de educatie la piata, cu atat ne va fi mai bine si vom avea mai putine obstacole si dureri nenecesare de indurat.

Si ce anume ar trebui sa invete elevii si studentii pentru a iesi din cercul vechi?

Stim indemnul-cheie din management: porneste cu gandul la final! Finalul este jobul pe care il doreste adolescentul si abilitatile necesare practicarii acestuia:

Acum, sa privim prin prisma companiei:

Orice recrutor stie ca un om bun este cel care are abilitati de socializare. Masura in care o persoana poate constru relatii de afaceri si poate mirosi si valorifica oportunitatile prin networking ii confera 30% din capitalul personal.

Apoi. Astazi companiile si-au deschis portile prin internship-urile oferite la scara din ce in ce mai larga tinerilor fara experienta dar cu sete de invatare, onternshi=uri in care ei inta bineinteles, complet nepregatiti. Ce scoala invata elevii si studentii sa fie pregatiti macar pentru aceste internship-uri? Cine ii invata cum trebuie sa se integreze si ce beneficii le aduce integrarea in echipa? Lucrul in echipa este o abilitate dobandita care invata indirect despre imensele beneficii ale unui bun flow in comunicare astfel incat diferentele dintre membri sa nu devina un factor de divergenta ci sa fie privite apreciativ de catre noul angajat.

Abilitatile de vanzare. Tot imperiul economic este construit pe forta de vanzari, ei sunt primii networkeri. Apoi, daca trebuie sa iti prezinti un proiect care concureaza cu altele, o carte, o idee, ce altceva faci daca nu vanzari? cand vorbesti unui angajator de abilitatile tale, ce faci de fapt daca nu vanzarea imaginii tale?

In ce scoala se cultiva abilitatile de vanzare?

Si imaginati-va cat de distractiv ar putea fi!!  Intr-un asemena program practic pot invata ce merge si ce nu, ce este eficient si ce nu, ce este outdated si ce este in trend.

Sustin deci, cu o mare convingere ca ai nostri copii au nevoie de abilitati de vanzare astfel incat sa fie fericiti cand vor putea sa faca asta si la un job.

Institutiile de Invatamant vor fi la un moment dat numite Institutii de Cultivare a Abilitatilor.

Un sistem de Educatie extrem de flexibil, ar trebui sa fie unul care urmareste job description-urile din companii si sa pregateasca in permanenta atat cadrele cat si elevii.

Pentru a se transforma intr-o educatie care deserveste Economia Retelelor si a Cunoasterii,  scolile si Universitatile ar trebui sa faca apel la toate companiile active pe piata pentru a include  perioade de internship pentru studenti, astfel incat ei sa aleaga in ce directie merg  merg si sa isi dea seama pana la incheierea Facultatii ce li se potriveste cu adevarat.

Stiu, este greu sa gandim in alt fel si cu siguranta gasim mai multa rezistenta la schimbare decat dorinta de a imbratisa noul. Dar pe masura ce mai multi oameni isi trimit copiii la scoli netraditionale gen Waldorf sau la cursuri de creativitate sau chiar management pentru copii,  ajungem la un moment dat la un tipping point, dar trebuie, ca instructori, sa muncim in permanenta pentru a face lucrurile sa se miste, prin copiii nostri.

Profesorii se plang ca nu mai sunt respectati insa nu inteleg ca cele peste 20 de perechi de ochi care ii privesc in timpul orelor, au vazut multe lucruri pe www si, pentru a fi respectati in continuare, trebuie sa faca ei insisi eforturi continue de invatare si perfectionare.

Dupa cum observam, cu noile generatii nu mai este necesara educatia bazata pe notiuni pe care noi le-am asimilat in ani de zile. Ei le inteleg cu o scurta si simpla explicatie, asimileaza si trec la situatiile care ridica probleme adevarate si valabile pentru ei.

 

………………………………………….

Despre mine:

In 2007 am pus bazele Accesis www.accesis.ro, unde lucrăm cu două arii profesionale: traineri specializați și profesori certificați care au expertiză în predarea limbilor străine (Accesis TC) și comunicare organizațională (Accesis HR).  

Ca manager general Accesis ma perfecționez zilnic de peste 8 ani pe multiple arii:  training al trainerilor, HR și people management, vânzări, achiziții și plan de afaceri, dezvoltarea relației cu clienții și cunoașterea provocărilor specifice industriilor lor, marketing, tehnologie, management al timpului și al riscurilor, customer database management, strategie și tot ce derivă din acestea. Bineînțeles, nu le fac eu pe toate, însă trebuie să am cunoștinte destul de temeinice din toate pentru a ști ce întrebări să pun la momentul potrivit. Combin și generez idei, analizez CV-uri și, destul de rar, când am timp, scriu pe blog-ul personal.

 

Trending in Accesis

În Accesis TC avem un proiect foarte antrenant – am dezvoltat și perfecționăm cel mai util instrument pentru învățarea sistematică și dirijată a limbilor engleză și germană high-class cu secțiuni care se adresează celor care își caută un job în străinătate (AVT Focus pe Exprimare) ,tinerilor care se pregătesc pentru examene(AVT Optimal Performance), și managerilor care doresc să acceseze poziții mai bine remunerate (AVT Business Focus)

Anunțuri