pinguin-lider
Cea mai puternică armă a convingerii este prezența inspiratoare a unui Leader

Există mai multe tipuri de lideri precum și teorii ale leadership-ului. Teoriile lidership-ului categorisesc liderii prin aspectele care îi definesc cel mai mult. Cele mai cunoscute și răspândite sunt următoarele (pe scurt)

  1. Teoriile marelui bărbat: liderii sunt înnăscuți, au o personalitate puternică din naștere, nu se formează în timp. Ei sunt membri ai păturii bogate, născuți din părinți cu sânge albastru. Sunt oameni aleși de divinitate pentru a conduce și a duce la bun sfârșit misiuni importante pentru umanitate care pot schimba destinul lumii, al unui popor sau al unei comunități.
  2. Teoriile trăsăturilor de caracter: afirmă că există un set de trăsături fundamentale care fac dintr-un om obișnuit un lider (problema ridicată de cei care nu sunt de acord cu această teorie: de ce nu toate persoanele cu aceste trăsături sunt lideri?)
  3. Teoriile comportamentale: liderii sunt formați. Oricine poate deveni lider prin asimilarea unor seturi de comportamente care produc în ceilalți reacții de admirație și susținere a liderului. Poți înțelege un asemenea om, urmărindu-i comportametul, interacțiunea cu ceilalți, acțiunile și deciziile.
  4. Teoriile de contingență: nu există o rețetă predefinită de succes în conducere – aceasta depinde de variabile de mediu social care favorizează și promovează uneori anumite tipuri comportamentale, alteori altele – oamenii care întâmplător se aliniază cu cerințele epocii pot deveni lideri acceptați general.
  5. Teoriile situaționale: există o rețetă de succes, un „cel mai bun mod” de a fi lider, într-un anumit context.Trebuie să înțelegi psihologia grupului de oameni pe care îl conduci, capacitatea lor de înțelegere si motivația subordonatilor și apoi să adopți dialogul care funcționează cel mai bine: Dacă ești primar vorbești comunei într-un fel, dacă ești manager într-o multinațională ai un alt tip de dialog, dacă activezi într-o instituție de stat este necesar un alt tip de abordare.
  6. Teoriile participative: leadership-ul participativ este un stil de conducere impregnat cu idei de marketing conform cărora orice produs trebuie creat împreună cu piața – în acest caz, conducerea care ține cont de părerea celuilal și este într-un dialog continuu cu echipa, concentrându-se pe contributia membrilor grupului.
  7. Teoriile tranzacționale / manageriale: există mai multe roluri distincte pe care le joacă un lider: supervizare, organizare, stimulare. De ce denumirea de tranzacțional? pentru că au la bază conceptul de recompensă și pedeapsă, favorizare a celor care merită și exceptarea de la lurea de decizii a celor care nu se implică în activitățile echipei.
  8. Teoriile transformaționale: descriu lidership-ul concentrat pe conexiunea dintre el/ea și adept. Aceste teorii se axează pe puterea liderului de a transforma mediul și oamenii cu care lucrează, prin exemplu propriu.

În ultiii 15-20 de ani se fac auzite din ce n ce mai mult voci de lideri care afirmă cu putere faptul că munca și efortul personal i-a ridicat deasupra împrejurărilor de viață și ca să ajungi lider ai nevoie nu doar de trăsături specifice ci și de o serie de calități și abilități pe care le poți învăța dacă lucrezi cu tine însuți și ajungi prin efort propriu într-un mediu care îți va favoriza creșterea pe mai departe.

Acești lideri modern accentuează importanța determinării a inteligenței emoționale, importanța cunoașterii psihologiei umane, a ambiției dar și a orientării atât spre oameni cât și spre rezultate fără a pierde nici o clipă din ochi scopul pentru care ai poziția formală de lider.

Să fii lider înseamnă să nu pierzi din vedere scopurile cele mai importante și să pui în plan secund interesele personale.

Citește și: 10 calități ale unui lider

Reclame