Ma numesc Artemisa Negrila, iar din 2008 sunt fondator Accesis.

Am avut un un parcurs profesional modelat de mind-set-ul meu independent  nascut din foarte multa lectura a literaturii de management, dezvoltare si spiritualitate.

Multumesc pentru toate evenimentele si oamenii din viata mea caci impreuna m-au facut sa devin ceea ce sunt acum. Pe acest blog veți găsi articole pentru dezvoltare și care vă ajută să vă schimbați setarile interioare și să demistificați mecanismele evolutiei antreprenoriale.

Am intrat in afaceri cu sprijinul si datorita indemnurilor repetate ale unor prieteni, un CEO francez si un CFO australian. In prezent sunt unul dintre motoarele care sustin cu multa transpiratie, activitatea Accesis  – accesis.ro, și  accesispro.ro

Renascentist în preocupări, specialist în carieră

Sunt atat de incredibil de multe lucruri pe care le iubesc si carora sunt in stare sa ma dedic cu egala pasiune, despre care as citi zile si nopti si care imi absorb atentia!

Citesc Stephen Hawking cu aceeasi pasiune cu care citesc Stephen Covey. Mi-am petrecut saptamani studiind carti de nutritie cu acelasi interes cu care citesc legislatie. Citesc literatura Antica si filozofia Greaca cu aceeasi avida curiozitate ca si literatura Indiana sau studiul vechilor scrieri Biblice. Citesc studii sociologice cu aceeasi curiozitate cu care citesc despre sistemele educationale ale lumii. Perioadele in care trec prin conflicte in relatii mi le dedic studiului in domeniul relational si dezvoltare personala pentru a fi mai bine pregatita la alte provocari relationale. Fac business si inchei contracte cu aceeasi pasiune cu care abandonez tot business-ul si ma retrag pentru introspectie. Totusi, explorand toate aceste preocupari, mi-am descoperit un dar personal.

Cand am inceput sa lucrez nu stiam foarte bine ce voi face pentru ca imi placeau ca si acum foarte multe lucruri. Nu imi cunosteam darul de care am amintit mai sus, decat foarte vag. Am avut niste linii directoare largi, nu am stiut niciodata unde voi ajunge: am stiut ca imi place filozofia, ca vreau sa lucrez cu concepte si idei dar si cu oamenii, am stiut ca vreau sa fac ceva ce imi va oferi un mare grad de autonomie financiara si am pornit de la premiza ca acest lucru il voi obtine numai dupa o perioada de ucenicie.  Data fiind capacitatea mea de a fi interesata de aproape orice si fara fi devenit constienta de darul meu, niciodata nu m-am gandit: de acum toata viata o sa fiu cu adevarat pasionata numai de studiul functiilor creierului si educatie – asa cum sunt acum de exemplu. Aveam multe pasiuni si nu am putut sa acord exclusivitate nici uneia, deci am inceput cu lucruri care ma interesau. Apoi am urmarit sa aduc cat mai multa plus valoare „pe masa”, astfel incat oamenii  sa ma considere uimitoare in ceea ce fac. I still do this. Urmaresc intai sa daruiesc valoare si abia apoi solicit sa mi se raspunda la fel. In cazul meu, modul in care am oferit plus valoare a fost sa devin foarte buna in ceea ce am facut, incetand sa pierd vremea intrebadu-ma: oare in ce ar trebui sa ma specializez ca sa imi fie bine?  Iar cei din jur, dobandind incredere in mine au inceput sa ma indrume spre mai bine si sa imi deschida noi si noi porti. Iar cu ajutorul darului meu, cercul a fost complet.

Incet, in timp, mi-am constientizat din ce in ce mai mult darul. Acesta a fost si este: puterea si determinarea mea de nezdruncinat de a pune in practica tot ceea ce invat, de a duce la bun sfarsit fiecare lucru inceput, indiferent cat de mari sunt obstacolele.  Unul dintre principiile mele este: Unde iti indrepti  atentia acolo iti deplasezi energia si unde iti focusezi atentia si energia, acolo vei obtine rezultate. 

Acesta este marele dar al vietii mele si numai cu ajutorul lui am obtinut rezultatele pe care le-am visat: focusul neintrerupt.

Pentru persoanele care se regasesc macar partial in cele de mai sus, ideea de A-SI GASI ADEVARATA PASIUNE este deci O COMPLETA PIERDERE DE VREME. Dar idea de a-si recunoaste ADEVARATUL DAR este  nepretuita pentru evolutia lor.

A fi uimitor in ceea ce faci si a fi pasionat de ceea ce faci aduce o aroma speciala in viata celorlalti si ii scoate pentru un timp din vraja negativa pe care o arunca asupra lor rodajul rutinei. Este important sa nu incerci sa impresionezi ci simply sa fii pasionat si sa aduci valoare.

A fi renascentist in preocupari este insa perfect complementat cu a fi specialist in cariera. Unii oameni isi petrec toata viata fara a decide niciodata ce domeniu ar dori sa stapaneasca cu adevarat. Raman niste generalisti sau mai bine spus dau importanta majora tuturor lucrurilor minore. Minor ar insemna tot ce nu coincide cu scopul principal al vietii lor.

Ca generalist devii o persoana care aduce plus valoare cand socializezi si in conversatii si bineinteles pentru dezvoltarea proprie insa ca specialist, aduci plus valoare societatii si obtii mai multa credibilitate. Avand credibilitate in fata oamenilor ei iti ofera acces la oportunitati pe care nici nu le-ai imaginat vreodata.

Spiritul este hranit de o varietate mare de aspecte ale cunoasterii  si oamenii se pot dedica cu pasiune unui anumit domeniu pana cand ajung la o anumita limita superioara in acel domeniu. Ca exemplu, orice specialist in HR stie foarte bine faptul ca oamenii au productivitate buna pe o pozitie timp de maxim doi ani, dupa care trebuie sa isi asume noi responsabilitati sau sa schimbe pozitia in care sunt incadrati, pentru a avea noi provocari.

Imbinarea si echilibrarea celor doua laturi discutate (reascentista si specializata) mi-au oferit aproape intotdeauna cele mai ridicate sanse sa obtin rezultate benefice pentru mine si ceilalti.

 

Formarea

Nu m-am nascut cu spirit antreprenorial ci acesta mi-a fost inspirat de mediul in care am predat cursuri si de oamenii care m-au încurajat

Ei m-au facut sa nu imi fie teama de insucces si sa inteleg ca acesta este o parte importanta a vietii. Ei mi-au punctat faptul ca esecurile traite din plin sunt profesori mult mai iscusiti decat succesul.

Am vazut in  perioadele de  descrestere a capacitatii mele financiare ca sentimentul meu de respect de sine, era strans legat de acest aspect al vietii. Am mai observat ca in Romania  (ca o urata mostenire comunista si sol bun pentru un viitor Orwell -ist) exista o cultura a punctarii esecurilor financiare sau personale  ca marcator al lipsei de valoare al celui care le traverseaza.

Am avut imensul privilegiu sa livrez multe cursuri succesive in aceleasi companii, astfel ca am legat prietenii de durata si am vazut multe evolutii, succese si caderi. Am inteles astfel cu o claritate orbitoare ca succesul poate fi uneori conjunctural insa in peste 90% din cazuri de bazeaza pe hard work si o atitudine ‘can do”

Cat priveste evolutia mea,  insuccesele, noptile de studiu si munca sustinuta m-au format psihologic, teama de parerea celor din jur m-a impins sa ma misc si mai sustinut si sa imi asum riscuri.

Plangerile celorlalti ca nu pot avea libertate si munca lor  pentru realizarea idealurile altor oameni m-au indemnat inspre a-mi mentine hotararea de a fi independenta;  regretul tardiv al foarte multor romani extrem de inzestrati si unici prin puterea creativa si de munca si  care au abandonat mari afaceri proprii pentru a regasi comfortul starii de angajat mi-a alimentat focul dorintei de a continua neabatut ce am inceput.

Job

Urmărește pe site-ul AccesisPro cursurile de care mă ocup.

Învață să-ți faci un VIDEO-CV pas cu pas pentru a spulbera concurența. transforma-ti CV-ul din „Rățușca cea Urâtă” în „Lebăda Fermecată”
accesis.ro/accesispro
Negociaza-ti salariul – chiar dacă nu ești sigur că îl meriți, chiar dacă nu ai 15 ani de experiență și chiar dacă economia trece prin criză. Site> http://www.accesis.ro/accesispro

 

In campul muncii am activat in doua companii iar intr-a doua  companie excelent condusa de o romanca pe care o respect si acum, mi s-a trezit interesul pentru management. Eram foarte bine formata ca profesor datorita jobului precedent si asta mi-a dat incredere in relationarea cu noul colectiv.

Aici sedintele de departament total transparente din punct de vedere al organizarii financiare si organizationale m-au invatat infinit de mult.  Am facut traininguri, ascultam si sintetizam zilnic inregistari de pe diverse arii de management ale marilor Guru in management, si, fiind intr-o companie de training am avut acces la crema lecturii de management. Deasemenea am invatat cateva lucruri de la colegele implicate in activitatile de vanzare ale cursurilor.

A trebuit sa imi schimb atitudini si intelegeri gresite, sa gasesc raspunsuri optime in relatiile cu clientii pentru diverse situatii ceea ce mi-a creat un fond de intelegere si versatilitate. Fondul de profesor s-a transformat definitiv in fond, intelegere si abordare de manager in special datorita lecturii neincetate a cartilor de management si ascultare si sintetizare a sute de ore de inregisatrari de management ale acestora.

Schimbarea graduala in modul meu de intelegere a inceput chiar in prima luna de lucru si inceput cu o inregistrare pe care directoarea ne-a dat-o sa o ascultam : Jeffrey Gitomer: “How not to Suck at sales” M-a distrat atat de mult si mi-a trezit un interes major pentru activitatea de vanzari deoarece avea a face cu cunostinte practice despre oameni si interactiunea inteligenta cu ei. O asemenea preocupare m-a condus inspre zecile de activitati conexe in management.

Avand deja formate concepte de management, am deschis dialoguri pe teme de management. Deschideam dialguri, mereu documentate, pe aria de interes a celor prezenti, financiar, economic si orice alt domeniu.

Am inceput sa aspir cu intensitate la o pozitie de management pentru a putea aduce o contributie prin cunostintele acumulate cu rapiditate. Am abandonat toata literatura clasica intr-un avant nestavilit de a citi despre marketing, managementul resurselor umane si managementul afacerilor si studii de caz, am ascultat sute de ore de inregistrari cu mari manageri deschizatori de drumuri si m-am familiarizat cu vechile si noile concepte in multiple arii de economie si management.

Deasemenea mi-am cumparat un reportofon si am inregistrat eu insami zeci de ore de sinteze ale cartilor citite si inregistrarilor ascultate.

Imi cultivasem deja niste tehnici personale de prezentare si structurare a ideilor pe care vroiam sa le promovez si astfel, in companiile unde predam limba straina de afaceri mi-am castigat reputatia de profesor-consultant in management si bun prezentator (pe care o cultivasem deja in multiplele conferinte sustinute in strainatate )

Pe langa aceasta, rabdarea si deschiderea permanenta fata de clientii de atunci i-a facut pe acestia sa aiba o atitudine de incredere fata de mine cu tot alaiul de lucruri bune pe care il aduce o asemenea atitudine.

Dar am avut si noroc. Unul dintre expatii caruia i-am predat, CEO intr-o multinationala, mi-a repetat de nenumarate ori, timp de mai bine de 6 luni, ca daca imi voi deschide afacerea proprie, cu siguranta voi reusi iar el si sotia sa ma vor sustine. Am rezistat cu incapatanare ideii, insa la un moment dat mi-a solicitat sa demonstrez si faptic ideile despre care discutam – mi-a cerut sa ii prezint un plan de afaceri.

Asta nu era nici un pericol pentru stabilitatea mea psihica, asa ca am inceput sa creez o afacere virtuala in domeniul comunicarii. Am citit mult, am simtit din ce in ce mai mult ca este usor si fezabil.

Un manager francez care terminase Sorbona mi-a cerut la un moment dat sa ii fac o analiza de risc pe un proiect, apoi sa lucrez in compania lor pe o pozitie de management. Imi amintesc ca cel mai mare compliment al vietii mele a venit dinspre el  – mi-a spus ca a invatat din dialogurile cu mine chair mai mult decat la Sorbona.  In urma acestei remarci increderea in mine insami a crescut mult si a constituit un impuls puternic spre actiune.

Nu ma mai simteam profesor de mult timp si nu imi mai gaseam locul si implinirea aspiratiilor de mai bine de un an de autocultivare manageriala.

Acesta a fost drumul si metamorfoza unui profesor cu indreptari culturale sau abstracte, inspre managerul setat pe curajul de a actiona.

Urmărește pe site-ul AccesisPro cursurile de care mă ocup.

Învață să-ți faci un VIDEO-CV pas cu pas pentru a spulbera concurența. transforma-ti CV-ul din „Rățușca cea Urâtă” în „Lebăda Fermecată”
accesis.ro/accesispro
Negociaza-ti salariul – chiar dacă nu ești sigur că îl meriți, chiar dacă nu ai 15 ani de experiență și chiar dacă economia trece prin criză. Site> http://www.accesis.ro/accesispro

 

Anunțuri