Te gândești să începi o afacere?
Nu ești singurul.

În fiecare an, câteva zeci de compatrioți își ascut spiritul antreprenorial și lansează o afacere pentru a-și vinde produsele și serviciile. Unii se dezvoltă, alții trenează, alții reușesc. Cei care reușesc nu sunt cei mai inteligenți ci cei care fac muncă de cercetare prealabilă și apoi își dedică toate resursele pentru a-și vedea ideea în practică pentru următorii minim 3 ani. 

Deci, cu cât cunoști mai mult despre începerea și mersul unei afaceri, cu atât mai multe șanse vei avea de a transforma o idee într-o sursă durabilă de venit.

Etapele inițiale ale unei afaceri, pot fi extrem de complexe și ar trebui să arate ceva de genul:

I. Evaluează-ți și dezvoltă-ți ideea.

 1. Alege-ți un model de afacere care a fost deja validat în piață.
 2. Participă la evenimente care te vor ajuta să accelerezi, gen Hubcellerator
 3. Fă o analiză financiară să vezi dacă afacerea îți poate genera bani imediat ce începi
 4. Scrie un plan de afaceri, inclusiv o previziune a profitului/ pierderilor și o analiză a fluxului de numerar.
 5. Găsește surse de finanțare inițială: crowdfunding, business angels, fonduri
 6. Stabilește un plan de marketing.

Dar cum viața pare să se mișcă mai repede de așa, poți pur și simplu să alegi un produs și să începi să vinzi, fără să deții acel produs și fără să ai un site sau bani în buzunar. În curând îți voi arăta cum.

II. Decide asupra unei structuri juridice

 1. Decide asupra numărului de proprietari ai companiei (vrei să te asociezi cu cineva?)
 2. Alege între ONG, PFA sau SRL în funcție de modul de finanțare, veniturile preconizate și modul de impozitare preferat.
 3. Înainte de a stabili o structură, vorbește cu cel puțin 2 specialiști care au trecut deja prin asta plus un avocat.
 4. Deschide un cont bancar. Atentie la banca pe care o alegi – BRD, BCR si ING sunt cele mai scumpe per ansamblu, însă este posibil să preferi upgrade-urile pe care le au față de celelalte bănci.

Sau, în funcție de tipul de tranzacții pe care le vei face poți pur și simplu să-ți setezi un cont Paypal sau Skrill până când ajungi să câștigi suficient pentru a te gândi la cele de mai sus.

III. Alege un nume pentru afacere

 1. Gândește-te la o listă de câteva nume care ar putea fi potrivite pentru produsele și serviciile tale.
 2. Dacă vei face o afacere online, verifică dacă numele este disponibil și nu a fost deja rezervat de altcineva. Unde? O sa-ți arat în curând.
 3. Dacă vrei să-ți faci un SRL mergi la Registrul comertului pentru a vedea dacă numele propuse se află pe lista numelor deja rezervate. Mergi cu 3 propuneri.
 4. Daca ai un produs marcă proprie, mergi la oficiul national pentru marci si inventii și urmează procedurile indicate.
 5. Înregistrează numele companiei. Dacă ești în prima fază în care doar testezi piața și folosești Amazon sau Ebay pentru a vinde,toate aceste aspecte devin secundare – vei avea timp să te gândești la acestea în următoarele luni, după ce începi să generezi vânzări.

IV. Pregătește documentele organizației

 1. Alege un avocat care sa îți înființeze firma. Vei avea nevoie de ștampila oficială pe acte și alte proceduri notariale cu care avocatul te va ajuta.
 2. Pune totul la punct pentru a nu avea probleme cu ANAF-ul. 

V. Găsește o locație

Dacă ai suficient cât să acoperi un an de chirie și toate cheltuielile de setup, iată ce trebuie să faci.

 1. Identifică echipamentul de care va avea nevoie afacerea: spațiul și leasingul comercial.
 2. Evaluează locația (care este cel mai bun cartier ) și costului închirierii în acea zonă
 3. Înainte de a semna un contract, examinează-l cu atenție și negociază-l.

Dacă ești la prima încercare de acest gen o locație poate fi un garant al nereușitei. Evită cât poți de mult să cheltuiești bani pe care încă nu îi ai.

Iti recomand să începi o afacere online unde principalul cost va fi cel de găzduire și cel cu site-ul. One-pagerele sunt deosebit de eficiente și utilizarea unui serviciu gen Leadpages (primești banii înapoi dacă renunți în primele 30 de zile) care are deja template-uri pe care le poti utiliza imediat – iti vor fi foarte utile.

VI. Alege-ți un contabil și un avocat 

 1. Contabilul va fi necesar imediat ce începi, avocatul ceva mai încolo. Nu iti face singur contabilitatea, decat daca esti tu insuti contabil!! Daca totusi crezi ca te descurci, poti achiziționa un software de contabilitate pentru întreprinderi mici. 
 2. Alege-ti un contabil in proximitate. Acest lucru va conta pe viitor si iti va salva timp.
 3. Nu alege un contabil scump. Gaseste un contabil care, in primul an sa nu iti solicite mai mult de 300 lei/ luna.
 4. Daca lucrezi cu inventar propriu de produse, achizitioneaza un sistem de evidență atat a produselor cat si a platilor.
 5. Alege un avocat amabil, care comunica eficient si te poate ajuta nu doar cu infiintarea firmei ci si cu sfaturi despre contracte cu clientii si partenerii, litigii sau conflicte de munca!

După cum poți vedea, începerea unei afaceri implică luarea unor decizii inițiale și obținerea documentelor. Poți însă accelera și simplifica foarte mult toate aceste etape, urmând sfaturile pe care le vei primi în cursul online pe care il vom lansa in curand De la Job la Afacere.

Reclame